Emma (17) verkoopt polsbandjes om campagne tegen ziekte van Lyme te financieren

‘Al vijf jaar lang ziek door beet van een teek’

‘Al vijf jaar lang ziek door beet van een teek’

Emma verkoopt polsbandjes met de boodschap ‘Support Emma Lyme Warrior’. ‘Met de opbrengst kunnen we dan een sensibiliseringscampagne financieren.’ Foto: gds

Geraardsbergen -

Naar aanleiding van de Week van de Teek, nog tot zondag 13 april, loopt een campagne die wijst op de gevaren van teken. Wat het beestje kan teweegbrengen, weet Emma Bilterijst (17) uit Viane als geen ander. De ziekte van Lyme, veroorzaakt door een tekenbeet, haalt al jaren heel haar jonge leven overhoop.

Emma is een positief ingestelde, vlotte meid die graag sport en het uitstekend doet op school. Maar vijf jaar geleden werd Emma ernstig ziek. Ze kreeg te kampen met zware hoofdpijnen, spierzwakte, pijnlijke gewrichten en had last met maag en darmen. ‘Er volgde een lijdensweg van dokters en ziekenhuizen tot eindelijk werd vastgesteld dat Emma de chronische vorm had van de ziekte van Lyme, wellicht veroorzaakt door een tekenbeet zowat 11 jaar geleden’, vertelt mama Tina.

Intussen zit Emma thuis wat opgesloten tussen vier muren. ‘Ik ben al twee jaar niet naar school kunnen gaan. Ik ging vroeger graag lopen maar dat lukt niet meer. Ook wandelen gaat moeilijk en verplaatsingen doe ik met een rolstoel.’

Emma vecht niet enkel voor de eigen gezondheid maar breekt ook een lans voor iedereen die met de ziekte van Lyme te kampen heeft. En dat doet ze naar aanleiding van de infocampagne tijdens de Week van de Teek, die loopt tot en met zondag 13 april. ‘De ziekte moet meer bekend worden en de overheid moeten we aansporen om de dure behandeling te laten terugbetalen.’ Daarom verkoopt Emma polsbandjes met de boodschap ‘Support Emma Lyme Warrior’. ‘Met de opbrengst kunnen we dan een sensibiliseringscampagne financieren’, zegt de strijdbare Emma.

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad editie Dender van zaterdag 12 april.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio