Artheek brengt al tien jaar kunst naar de mensen

© lcl

Kunstuitleen- en tentoonstellingsproject Artheek bestaat tien jaar en krijgt almaar meer succes. Voor 35 euro kunnen liefhebbers tien maanden lang een kunstwerk huren.

lcl

Kunstproject Artheek biedt amateurkunstenaars uit Lokeren en omgeving de kans om hun werk tentoon te stellen en het voor een jaar te verhuren aan een geïnteresseerd publiek. Kunstliefhebbers kunnen dan weer gedurende tien maanden een kunstwerk in huis halen voor 35 euro, inclusief verzekering.

‘In tien jaar tijd is Artheek uitgegroeid tot een succesformule’, vertelt museumconservator Leen Heyvaert. ‘Negentig kunstenaars nemen deel, onder wie ook mensen van vzw De Sperwer en BuSo Emiliani. Kunstliefhebbers kunnen kiezen uit ongeveer 130 werken.’ Vzw De Sperwer doet al tien jaar mee aan Artheek. ‘Voor onze mensen is dit een visitekaartje en ze halen hier veel voldoening uit’, zegt Dirk Martens, coördinator van het kunstproject bij De Sperwer.

De Lokerse kunstenaars Vera Vanden Driessche, An-Johanna De Blauwe en Timo Almgren nemen al sinds de eerste editie deel. ‘Het project werkt drempelverlagend, waardoor Jan met de pet zich ook aangesproken voelt. De drempel om een galerie binnen te stappen is soms groot en kunst wordt hiermee binnen handbereik aangeboden. Kunst wordt bij de mensen gebracht’, vertelt De Blauwe.

Ook Vanden Driessche beaamt dat. ‘Ik vond het meteen een mooi initiatief. Het verlaagt inderdaad de drempel, want voor sommigen is het een grote stap om een werk te kopen. Voor 35 euro haal je al een kunstwerk in huis. Sommigen kunnen na dat jaar geen afstand doen van het schilderij, en besluiten dan om het te kopen.’ Almgren vindt het bovendien een mooie vorm van reclame. ‘Op deze manier leren mensen je werk kennen’, glimlacht hij.

De gratis tentoonstelling loopt tot paaszondag 20 april in het Stadsmuseum op de Markt en de gebouwen van vzw De Sperwer langs de Gentsesteenweg. Open op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur en 14 tot 17 uur en op woensdag, donderdag en vrijdag van 14 tot 17 uur.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs