Professor Frederik Nevens (UZ Leuven) geeft 70.000 Belgen hoop

‘Laat uw bloed controleren, hepatitis C is nu geneesbaar’

‘Laat uw bloed controleren, hepatitis C is nu geneesbaar’

Het hepatitis C-virus in de bloedbaan sloopt langzaam maar zeker de drager. Foto: Getty Images

Goed nieuws voor de 70.000 Belgen die – vaak zonder dat ze het zelf weten – besmet zijn met het hepatitis C-virus. Mede dankzij Belgisch onderzoek is dit weekend op een congres in Londen een medicijn voorgesteld dat het virus doodt. ‘Dit is miraculeus. Laat uw bloed controleren, we kunnen helpen’, jubelt professor Frederik Nevens, diensthoofd hepatologie UZ Leuven.

‘Eindelijk, eindelijk. Hier hebben we zo lang op gewacht’, reageert professor Frederik Nevens vanop het congres van leverspecialisten in Londen. ‘Al meer dan 20 jaar zie ik patiënten met hepatitis C en pas nu kan ik hen zeggen: er zit een medicijn aan te komen dat u binnen de drie maanden zal genezen. Uw lever zal helemaal herstellen en u loopt niet langer risico op leverkanker. Dit is niet alleen heel goed nieuws voor de naar schatting 70.000 Belgen met hepatitis C – waarvan slechts 58 procent het al weet – maar ook voor de 170 miljoen besmette mensen wereldwijd.’

Hepatitis C is een virus dat leidt tot zware leverinfecties en uiteindelijk leverkanker. Het virus wordt vooral via bloed overgedragen. Pas eind jaren tachtig is het ontdekt. ‘Daardoor kon het tot begin jaren negentig via bloedtransfusies worden doorgegeven’, zegt professor Frederik Nevens.

Depressief en grieperig

Wie toen zo besmet raakte, wist het heel lang niet. Hepatitis C sloopt langzaam. Het duurt meestal twintig jaar eer de eerste klachten opduiken. Vaak zijn het wazige klachten over buikpijn. Wanneer de diagnose wordt gesteld, is de lever vaak al verregaand aangetast. ‘Door die trage werking zijn er veel mensen die nu nog niet weten dat ze besmet zijn, ook door bijvoorbeeld drugsnaalden, tatoeages of piercings’, zegt professor Nevens.

Er waren al medicijnen ontwikkeld, maar die hadden weinig succes. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van zondag 13 april.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees