Niki Terpstra is de slimste in beklijvende Parijs-Roubaix

Niki Terpstra heeft de 112de editie van Parijs-Roubaix gewonnen. De Nederlander van Omega Pharma-Quickstep reed op zes kilometer van het einde weg uit een kopgroep met alle favorieten en hield stand op de meet van de Vélodrôme van Roubaix. Terpstra won dit jaar al Dwars door Vlaanderen en werd tweede in E3 Harelbeke. John Degenkolb won de sprint om de tweede plaats, titelverdediger Cancellara werd derde.

Parijs-Roubaix op Sportwereld.be

De 112de editie van Parijs-Roubaix werd een stoffige editie zonder een spatje regen. Drie Belgen lieten zich inspireren door het Franse lentezonnetje om meteen in de aanval te trekken: Kenny Dehaes (LTB), Tim De Troyer (WGG), David Boucher (FDJ). Samen met Benoit Jarrier (BSE), John Murphy (UHC), Andreas Schillinger (TNE), Michal Kolar (TCS) en Clément Koretzky (BSE) vormden zijn de vlucht van de dag. 

De acht leiders kregen tot aan het Bos van Wallers een vrijgeleide van het peloton. Op die beruchte kasseistrook werd de kopgroep gedecimeerd tot vier renners. Enkel De Troyer, Schillinger, Murphy en Jarrier overleefden het Bos. In het peloton bleef het windstil, maar een kasseistrook later was het wel raak. Tom Boonen schudde de eerste versnelling uit zijn dijen. Een lekke band strooide echter roet in het eten. Het temperde de aanvalslust van de viervoudige winnaar niet. Even later was het opnieuw prijs. Op secteur 13 - Beuvry-la-Forêt-Orchies - knalde de Bom van Balen iedereen uit het wiel. De Backer,Thomas, Tankink en  Martinez glipten uitendelijk toch mee, ook Thor Hushovd sloot even later aan. 

Weinig hulp voor Boonen, Sagan glipt weg

Achterin pokerden de andere favorieten. Ze beloerden elkaar tot het groepje Boonen plots 50 seconden te pakken had. Het sein voor Sep Vanmarcke en vervolgens Peter Sagan om in de achtergrond een stok in het hoenderhok te gooien. De tempoversnellingen zorgden er uitendelijk voor dat op 25 kilometer van de meet alles te herdoen was: Boonen, die vooraan op weinig hulp kon rekenen, werd opgeslokt door een peloton met 30 renners.

Peter Sagan profiteerde van dat moment om het solo te proberen. De Slovaak mocht met een voorsprong van 200 meter Carrefour de l'Arbre opdraaien. Hij werd opgeraapt door Vanmarcke, Cancellara, Stybar en Degenkolb. In de aanloop naar deze laatste kasseistrook kende Boonen pech en moest hij achtervolgen. Dankzij een ijzersterke Terpstra keerde de kopman van Omega Pharma-Quickstep samen met Wiggins en Langeveld toch nog terug vooraan. 

Met elf kleppers doken ze de laatste 10 kilometer in. Daarbij drie renners van Omega Pharma-Quickstep en dus koos Niki Terpstra het hazenpad. De Nederlander had meteen 15 seconden te pakken. Bij de achtervolgers was het vet van de soep en de winnaar van Dwars door Vlaanderen hield stand tot op de meet. Hij had nog tijd voor een schitterende ereronde op de Vélodrôme van Roubaix. John Degenkolb won de sprint voor de derde plaats voor Fabian Cancellara. Sep Vanmarcke viel net naast het podium. 

Terpstra bekroont indrukwekkend voorjaar

Voor Niki Terpstra is het de mooiste zege van zijn carrière. De Nederlander bekroont zo een ijzersterk voorjaar. Hij won de Ronde van Qatar en Dwars door Vlaanderen, werd tweede in E3 Harelbeke, vierde in de Driedaags van de Panne-Koksijde, vijfde in de Omloop Het Nieuwsblad en zesde in de Ronde van Vlaanderen.

Uitslag

1. Niki Terpstra
2. John Degenkolb +20"
3. Fabian Cancellara
4. Sep Vanmarcke
5. Zdenek Stybar
6. Peter Sagan
7. Geraint Thomas
8. Sebastian Langeveld
9. Bradley Wiggins
10. Tom Boonen

Bekijk hier de volledige wedstrijduitslag.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.