Koude nachten

De barometer ziet het helemaal zitten, maar met hoge luchtdruk alleen maak je nog geen zonnig en zacht lenteweer. Het is de aangevoerde lucht die in grote mate bepaalt hoe het weer er zal uitzien. En met noordelijke luchtstromingen moeten we tijdelijk rekening houden met hardnekkige wolkenvelden en veeleer koele temperaturen. Als de windrichting later ruimt naar oost en zuid, komt het kwik in beweging.

Vandaag zitten we in de greep van de noordelijke wind. Bovendien zijn er flink wat wolken die vooral in het noorden van het land zullen domineren. Het blijft wel overwegend droog weer. In het westen en het zuiden is er wat meer ruimte voor de zon. Met maxima rond 12 graden is het een tweetal graden frisser dan het langjarige gemiddelde.

Vannacht zal de bewolking geleidelijk verdwijnen en evolueren we naar helder weer. De minimumtemperaturen schommelen rond het vriespunt. In de Kempen en de Ardennen kan het zelfs lichtjes vriezen. Op verschillende plaatsen verwachten we nachtvorst aan de grond.

Na een koele start genieten we woensdag volop van de zon. Bij een zwak oostelijk briesje klimt het kwik naar een aangename 15 graden.

Ook donderdag is er veel zon, met later op de dag enkele wolken vanuit het westen. We halen zo’n 18 graden.

Vrijdag trekt een wolkenband van west naar oost over ons land en kan er tijdelijk wat regen vallen. Daarna verschijnen er opnieuw opklaringen. De noordelijke wind brengt afkoeling: maxima rond 14 graden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS.