Antwerpen gaat verkiezingsborden beschermen

Antwerpen gaat verkiezingsborden beschermen

Antwerpse aanplakborden bij de verkiezingen van 2003. Foto: Michiel Hendryckx

ANTWERPEN -

In Antwerpen mogen de politieke partijen twee dagen de verkiezingsborden komen beplakken in het stadsmagazijn. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt. Dat zal de borden nadien afschermen met kippengaas om overplakken te voorkomen.

Maandag en dinsdag kunnen de verschillende partijen hun affiches voor de verkiezingen van 25 mei op de daarvoor voorziene aanplakborden aanbrengen in een stadsmagazijn. Het stadspersoneel zal nadien de borden in het straatbeeld plaatsen en ze volledig afschermen met kippengaas om overplakken te voorkomen. Na dinsdagmiddag mogen er geen affiches meer geplakt worden in Antwerpen.

Maandagochtend kwamen verschillende politieke partijen, waaronder N-VA, Groen en PVDA+ al affiches aanbrengen op hun deel van de 44 officiële aanplakborden die Antwerpen ter beschikking stelt voor de verkiezingen van 25 mei. Dat zijn er een pak minder dan bij de vorige verkiezingen, toen er nog 105 borden in het straatbeeld verschenen. Het is de enige plaats waar verkiezingsposters mogen gehangen worden.

De stadsdiensten zullen de aanplakborden zelf plaatsen en beschermen met kippengaas. Zo wil de stad voorkomen dat affiches overplakt en vernield worden en er zo extra zwerfvuil moet opgeruimd worden. Om dezelfde redenen wilde het toenmalig stadsbestuur bij de vorige verkiezingen in 2012 nog een volledig verbod op het aanplakken van affiches. Dat werd echter verhinderd door een procedure van PVDA+ bij de Raad van State. Die oordeelde toen dat een verbod kleine partijen benadeelt. Voor hen zouden de affiches een belangrijk instrument zijn om zich te profileren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S