Penningmeester Rode Kruis vrijgesproken voor fraude

Avelgem -

De voormalige penningmeester van het Rode Kruis van Avelgem is door de rechter vrijgesproken voor financieel gesjoemel. De man uit Melle werd ervan beschuldigd 48.442 euro te hebben verduisterd.

‘Het is niet bewezen dat er bedrieglijk opzet in het spel was.’ De Kortrijkse strafrechter was gisteren duidelijk in haar oordeel. De beklaagde, de voormalige penningmeester van het Rode Kruis van Avelgem, heeft volgens haar niets verkeerd gedaan.

Paul V.(43) uit Melle moest zich verantwoorden omdat hij tussen 2004 en 2010 in totaal 48.442 euro van de rekening van het Rode Kruis naar zijn persoonlijke rekening overgeschreven had. Dat geld zou hij voor persoonlijke doeleinden hebben gebruikt. De feiten kwamen aan het licht na een doorlichting van het Rode Kruis Nationaal. Volgens de openbare aanklager probeerde de man zich op kap van de vereniging te verrijken.

Beklaagde opgelucht

De rechter had een totaal andere mening. ‘Volgens mij waren de bedoelingen van de man correct. Hij kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor een foute werkwijze’, aldus nog de rechter.

Paul V., die al sinds zijn 16de actief was als vrijwilliger bij het Rode Kruis, is volgens zijn advocaat Jan Leysen bijzonder opgelucht met de vrijspraak. ‘Hij is heel blij dat hij niet moet opdraaien voor iets dat al jaren fout ging in het Rode Kruis van Avelgem’, zegt Leysen. ‘Mijn cliënt geeft toe dat hij slordig is geweest, maar hij heeft niet gesjoemeld. Hij heeft alleen de ouderwetse werkwijze van het Rode Kruis gevolgd. De man was zich van geen kwaad bewust.’

Omdat een lokale afdeling geen cash geld van een officiële Rode Kruis-rekening mag afhalen, schreef V. het geld over naar zijn eigen rekening. Dat cash geld werd dan uiteindelijk gebruikt om vrijwilligers te betalen en andere onkosten te vergoeden. ‘Met medeweten van de voorzitter en de vicevoorzitter’, beklemtoont Leysen.

Afscheid definitief

Paul V. keert volgens zijn advocaat niet meer terug naar het Rode Kruis van Avelgem. ‘Hij heeft nu een eigen ambulancedienst en is daar perfect gelukkig mee.’

Rode Kruis Vlaanderen was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio