Uitgeverij Averbode geeft winnend verhaal uit als Vlaams Filmpje

‘De smartphone’ wint John Flandersprijs

© hns

Inge Verbruggen uit Putte wint de John Flandersprijs. Haar verhaal De smartphone wordt in september uitgegeven als Vlaams Filmpje.

HEDWIG NEESEN

Vlaamse Filmpjes zijn een begrip voor generaties schoolgaande jeugd in Vlaanderen. De boekjes zijn bedoeld voor de derde graad van de lagere school en de eerste graad van het secundair. Ze zijn alleen verkrijgbaar met een jaarabonnement. Het eerste Filmpje werd al uitgegeven in 1930. In 1972 waren ze bij Uitgeverij Averbode toe aan de duizendste editie en dat was de aanleiding om de John Flandersprijs te starten. Bedoeling van die prijs was om jeugdauteurs aan te zetten tot een grotere creativiteit. Bij de drieduizendste editie in 1999 kwam er ook een John Flandersprijs voor kinderen.

De winnaar van die prijs is dit jaar Inge Verbruggen uit Putte. Haar verhaal De smartphone werd uit 107 inzendingen verkozen. De selectie van de negen beste verhalen werd gemaakt door een jury van volwassenen. De winnaar wordt uiteindelijk aangeduid door een kinderjury. Die kozen het verhaal van Verbruggen, omdat ze het verlangen naar een smartphone heel herkenbaar vinden. Het verhaal is bovendien heerlijk geheimzinnig. Het hoofdpersonage Josh vindt een splinternieuwe smartphone in de tuin. Echt spannend wordt het als op het schermpje boodschappen verschijnen die Josh van de ene naar de andere plaats loodsen.

De smartphone verschijnt in september, als het eerste nummer van de nieuwe jaargang. Het verhaal werd geïllustreerd door Karl Dussart. Auteur Inge Verbruggen kreeg vorige week een eerste proefdruk overhandigd. Inge kreeg in Averbode ook een cheque van tweeduizend euro toegestopt.

‘Ik dacht weinig kans te hebben om te winnen’, zegt Verbruggen. ‘Toen ik op een middag werd gebeld door vijf kinderen van de kinderjury viel ik bijna van mijn stoel!’

Bij Uitgeverij Averbode bevestigen ze dat de verkoopcijfers van de Vlaamse Filmpjes stabiel blijven. Op termijn willen ze in Averbode wel bekijken hoe de papieren versie een digitale versie kan krijgen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs