Ex-cafébaas voor rechter na handgemeen met politie

Brugge -

Ex-cafébaas ­Philip D. (51) uit Brugge moet zich in de rechtbank verantwoorden voor weerspannigheid, bedreiging en smaad ten aanzien van vier politieagenten.

De voormalige uitbater van het Brugse drugscafé Cosy Nostra, dat vier jaar geleden sloot, werd in 2010 door het hof van beroep in Gent veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf en tien jaar beroepsverbod. Op 4 september 2012 kwam de politie hem thuis uit zijn bed plukken om hem over te brengen naar de gevangenis. D. ging daarbij als een duivel te keer. Hij slingerde de agenten bedreigingen naar het hoofd en zou een van hen zelfs proberen bijten hebben. Hij liet zich vallen en werd uiteindelijk in een rolstoel de gevangenis binnengebracht. ‘Toen de politie hem kwam ophalen, was dat als een donderslag bij heldere hemel voor mijn cliënt’, zegt advocaat Kris Vincke. ‘Hij leefde immers in de overtuiging dat hij die celstraf niet zou moeten uitzitten.’

Het voormalige café Cosy Nostra aan het Kraanplein was destijds een draaischijf voor cocaïnehandel. Toenmalig burgemeester Patrick Moenaert liet het café eind 2009 tijdelijk sluiten, maar de rechter maakte die sluiting definitief. D. werd samen met vier anderen schuldig bevonden aan cocaïnehandel en bendevorming. Al in 2008 kwam D. in opspraak toen hij ten onrechte verdacht werd van doodslag op zijn vrouw. Hij zat toen vier dagen onschuldig in de cel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio