Dertien café-uitbaters vegen voeten aan rookverbod

Dertien café-uitbaters vegen voeten aan rookverbod

Foto: rr

ANTWERPEN -

Tijdens een controle op het rookverbod zijn vrijdagnacht dertien Antwerpse café-uitbaters tegen de lamp gelopen. In totaal werden zesentwintig processen-verbaal opgesteld.

De Antwerpse politie heeft vrijdagnacht, samen met de federale overheidsdienst Volksgezondheid, controles uitgevoerd in de Antwerpse binnenstad om na te gaan of het rookverbod in de horeca wordt gerespecteerd.

Een veertigtal horecazaken, waaronder voornamelijk cafés, werden door de controleurs bezocht. Daarnaast kregen ook twee shishabars en een vzw controleurs over de vloer.

De politie-inspecteurs stelden in totaal zesentwintig processen-verbaal op. Daarvan gingen er dertien naar de café-uitbaters, twaalf naar rokers zelf en één naar de uitbater van een shishabar.

‘We verbaliseren niet alleen als er gerookt wordt in het café of de bar, maar ook als de rookkamer niet in regel is met de wetgeving’, zegt Fons Bastiaenssens, Antwerpse politiewoordvoerder. ‘Als er bovendien asbakken verspreid staan in de zaak, gaan de controleurs ervan uit dat er gerookt wordt.’

Eén café-uitbater kreeg een proces-verbaal voor verzet omdat hij niet meewerkte tijdens de controle. ‘We schrijven dergelijk proces-verbaal alleen uit als de uitbater weigert zijn identiteitskaart te tonen, een valse identiteitskaart voorlegt of wanneer hij fysiek agressief is tijdens een controle’, klinkt het bij de politie.

De boetes voor café-uitbaters lopen op tot minstens 300 euro, die voor rokers bedragen minstens 156 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio