Nieuwe Leopold III-laan en verlengde tramlijn ingehuldigd

Tram 62 rijdt voortaan door tot Eurocontrol

Tram 62 rijdt voortaan door tot Eurocontrol

Tram 62 heeft sinds gisteren een nieuwe eindhalte aan de gewestgrens. Foto: ycs

Brussel / Evere / Haren -

De vernieuwde Leopold III-laan is gistermiddag officieel ingehuldigd. Meteen reed er voor het eerst een tram van lijn 62 tot aan Eurocontrol, de nieuwe eindhalte aan de gewestgrens.

‘Voor wie Brussel langs die kant binnenreed, had de Leopold III-laan toch altijd iets van een onaangenaam stuk autosnelweg’, zei Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V). ‘Gelukkig hebben we er nu iets moois van gemaakt, met zelfs wat groen in het midden. Iets waar we fier op kunnen zijn.’

Van de drukke en vaak dichtgeslibde Leopold III-laan een veilige en aangenamere verkeersader maken met een vlotte verkeersstroom en uitgebreid aanbod aan openbaar vervoer. Dat was de opdracht bij de start van de heraanleg. Om dat voor elkaar te krijgen, zette het Brussels Gewest in op drie projecten: een tunnel tussen de gewestgrens en het kruispunt Bordet, een verlenging van tramlijn 62 en diverse voorzieningen voor fietsers en voetgangers.

Tot aan de luchthaven

De nieuwe tunnel ter hoogte van de NAVO scheidt het doorgaande verkeer van het plaatselijk verkeer. Automobilisten die naar het centrum van Brussel of de luchthaven rijden, kunnen zo het plaatselijk verkeer vermijden. Omgekeerd wordt ook het plaatselijk verkeer ontlast. Boven de tunnel leiden twee rotondes het verkeer af naar de zijstraten.

Tramlijn 62 werd verlengd met drie haltes. Vanaf 22 april is de eindhalte Eurocontrol, de Europese organisatie rond luchtverkeersleiding die net voor de gewestgrens gevestigd is. Door de verlenging bedient lijn 62 voortaan ook het toekomstige hoofdkwartier van de NAVO en de bedrijven langs de Raketstraat en Bourgetlaan. Die kregen een nieuw fietspad in beide richtingen. Het is de bedoeling om tramlijn 62 op termijn door te trekken tot aan de luchthaven van Zaventem. Onlangs werd de lijn aan de andere kant nog verlengd van halte Weldoeners tot het kerkhof van Jette.

Tewerkstelling

‘Dankzij de samenwerking tussen Brussel Mobiliteit, de MIVB en Beliris kunnen pendelaars voortaan gebruik maken van een verbinding tussen het Noordstation en de bedrijvenzones en woonwijken langs de Leopold III-laan, tot aan de kantoren van Eurocontrol en de toekomstige NAVO-site’, zegt Grouwels. ‘Tramlijn 62 brengt nu hoogwaardig openbaar vervoer bij belangrijke zones met tewerkstelling.’ Beliris, het federaal investeringsfonds voor Brussel, nam het leeuwendeel van de kosten op zich. ‘Beliris investeert 46 miljoen euro in deze werf, waarvan 26 miljoen voor de tunnel’, aldus Laurette Onkelinx (PS), als vice-premier belast met Beliris. ‘Daarbij komt nog de bijdrage van Beliris aan de eigen bedding van lijn 62 tussen de Lambermontlaan en Bordet, wat het totaal op 60 miljoen brengt.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio