Hartoperatie voor Robert Gesink

De Nederlandse wielrenner Robert Gesink komt voorlopig niet in actie. De 27-jarige renner van Belkin ondergaat binnenkort een operatie om hem van hartritmestoornissen af te helpen. Dat kondigde Gesink dinsdag aan op een speciaal daarvoor belegde persconferentie.

Wielrennen op Sportwereld.be

De klimmer uit Varsseveld onthulde dat hij al sinds het begin van zijn carrière af en toe last heeft van hartritmestoornissen. 'Gemiddeld gebeurt het eens per jaar', zei Gesink, die volgens de artsen kampt met 'boezemfibrilleringen'. 'Gelukkig is me verteld dat dit ongevaarlijk is.' Hoe lang hij na de operatie niet kan koersen, is onduidelijk. Mogelijk komt hij de rest van het seizoen niet meer in actie.

Gesink kreeg vorig jaar na de klimtijdrit in de Giro d'Italia een hartritmestoornis. 'Dat ging toen gepaard met een hyperventilatie-aanval, ik ben daar verschrikkelijk bang van geworden. Bang dat het nog een keer gebeurt, bang dat het vaker voor zou komen. Die angst beperkte me in mijn prestaties. Ik heb er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat de factoren die tot zo'n boezemfibrillatie kunnen leiden te beperken. Met mijn familie heb ik de afspraak gemaakt dat als het weer voor zou komen, ik het zou laten verhelpen.'

Gesink: 'Denk dat de Tour te vroeg zal komen'

Dat gebeurde vorige week tijdens de Ronde van Baskenland, waardoor Gesink zich tijdens de vijfde etappe gedwongen voelde op te stappen. 'Reden genoeg om te zeggen dat het nu tijd is om het te laten verhelpen.'

Gesink zelf gaat er overigens niet vanuit dat hij dit seizoen deelneemt aan de Ronde van Frankrijk. 'Ik kan daar momenteel niet veel zinnigs over zeggen, maar ik denk dat de Tour wel eens te vroeg kan komen. Er komt nu een lange periode van herstel. Ik weet nog niet hoe dat allemaal uitpakt', zei hij. In de Tour, die op 5 juli van start gaat, zou Gesink het kopmanschap delen met Bauke Mollema.

Belkin staat volledig achter Robert Gesink

'De ploeg was hier ondersteboven van. We leven met hem mee en steunen Robert volledig', zei teammanager Richard Plugge. Dat Gesink gemiddeld eens per jaar klachten van de kwaal ondervindt, is volgens Plugge bij de hele ploeg bekend. 'Maar medisch gezien was er geen reden om hem niet op te stellen. Het was ook aan hem om te bepalen wanneer dit naar buiten zou komen.'

Wanneer de 27-jarige renner weer in actie komt, is nog niet bekend. 'We hopen uiteraard op een snelle oplossing, maar het is te vroeg om daar iets over te zeggen', aldus Plugge. 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.