Directie Lanxess: ‘Bonden zetten toekomst vestiging op het spel’

Directie Lanxess: ‘Bonden zetten toekomst vestiging op het spel’

Foto: Photo News

Zwijndrecht -

Een lang verzoeningsgesprek tussen de werkgever en vakbonden van rubberfabrikant Lanxess in Zwijndrecht maandagavond heeft geen resultaten opgeleverd. De bonden zijn kwaad dat de directie ‘rechten wil afbouwen’. Bij de directie klinkt het dat de bonden de toekomst van de vestiging op het spel zetten.

De staking bij de arbeiders van Lanxess in Zwijndracht zit momenteel in haar zesde week. Vanaf maandagmiddag zaten vakbonden en directie op uitnodiging van de voorzitter van het paritair comité samen voor een verzoeningsvergadering die tot ongeveer 1.30 uur ‘s nachts duurde, maar zonder uitkomst bleef.

.

Dat overleg verliep volgens de bonden niet constructief. ‘De werkgever gaf op één puntje, dat van de glijtijden, toe, maar hield eraan dat afspraken die vandaag niet in een cao gebetonneerd zijn, eenzijdig opgezegd kunnen worden’, zegt ACV-secretaris Inge Paeshuys ook namens ABVV. ‘Het is jammer vast te stellen dat dat de inzet is van het sociaal overleg. Men wil de afbraak van verworvenheden die jarenlang opgebouwd werden.’ De bonden zullen woensdag de mensen op het terrein informeren en zien wat daaruit volgt.

‘Zware wolken trekken samen’

Ook bij de directie is men ‘zacht uitgedrukt bijzonder zwaar ontgoocheld’ en klinken de woorden steeds forser. ‘We hebben meer dan voldoende op tafel gelegd, maar daar gaat het niet om. Het gaat hier om macht’, zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove. ‘Maar de bonden vergissen zich. Een fabriek wordt gerund door een bedrijf en dat gebeurt in overleg, maar het bedrijf blijft uiteindelijk verantwoordelijk.’

De directie gaat zich nu beraden over de volgende te zetten stappen. ‘Er zijn bijzonder zware wolken aan het samentrekken. Het kan op korte tijd opklaren, maar er kan bijzonder veel schade aangericht worden ook’, vervolgt Van Wassenhove. “

‘Er is continu overleg met de hoofdzetel in Keulen en elke stap die lokaal gezet wordt, wordt opgevolgd. De druk vanuit de hoofdzetel kan moeilijk hoger. Je zit nu al aan acht weken productieverlies. Wij willen er zo snel mogelijk uitraken, maar er zijn andere partijen die dat niet willen. De vakbonden lokaal, regionaal én nationaal moeten beseffen dat ze met de toekomst van 425 werknemers aan het spelen zijn. Men zou dat goed moeten beseffen’, besluit Van Wassenhove.

Er werd geen nieuwe datum voor verder sociaal overleg gepland.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees