Grootste drugsbaron van Noord-Europa mag meteen worden uitgeleverd

Grootste drugsbaron van Noord-Europa mag meteen worden uitgeleverd

Foto: *

Mohamed Benabdelhak, de Franse drugsbaron die zondagavond in ware commandostijl probeerde te ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis, mag meteen worden uitgeleverd. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist.

Mohamed Benabdelhak werd in 2005 al veroordeeld tot 3 jaar cel voor drughandel en werd in 2008 opnieuw opgepakt op verdenking van internationale drughandel. Het Franse gerecht vermoedde dat hij onder meer verantwoordelijk was voor de invoer van 580 kilo cannabis die bij een huiszoeking in Ravenel werden gevonden.

Op 18 november 2008 werd hij uit de gevangenis gehaald voor een verhoor bij de onderzoeksrechter in Beauvais maar bij de terugkeer naar de gevangenis werd het konvooi van de Franse Gendarmerie door zes zwaargewapende mannen in drie wagens klemgereden en kon Benabdelhak ontsnappen. Nauwelijks een week later konden de zes leden van dat commando opgepakt worden nabij het Duitse Dortmund.

Benabdelhak zelf verbleef in december 2008 korte tijd in een Marokkaanse cel maar Marokko weigerde hem uit te leveren omdat hij ook de Marokkaanse nationaliteit had. Sindsdien was de man spoorloos. In 2012 veroordeelde het Franse gerecht hem nog tot 10 jaar cel voor internationale drughandel en op 23 januari 2014 kon het Fugitive Asset Search Team (FAST) van de federale politie hem oppakken op de Brusselse Louizalaan, waar hij een appartement huurde.

De Brusselse onderzoeksrechter Quintin schreef drie aanhoudingsbevelen uit tegen de man, op basis van drie Europese aanhoudingsbevelen die door de Franse parketten van Bordeaux en Beauvais uitgevaardigd waren, één voor het drugdossier van 2008, één voor de ontsnapping en één voor zijn veroordeling in 2012.

De advocaten van Benabdelhak trokken met de aanhoudingsbevelen naar het Hof van Cassatie in de hoop hem in België te kunnen houden, maar ze vingen bot. Het Hof besliste dat de drugsbaron meteen mag worden uitgeleverd. Wellicht zal hij nog deze week overgebracht worden naar een Franse cel, waar hij nog minstens tien jaar in de cel moet.

In grootste geheim naar Brugge

Benabdelhak werd intussen al overgebracht naar de gevangenis van Brugge. De overbrenging gebeurde in het grootste geheim en onder strenge veiligheidsmaatregelen door de G.O.T.T.S., het team van de federale politie dat gespecialiseerd is in het transport van gevaarlijke gedetineerden. 

In drie anonieme wagens reden die de gevangenis van Vorst binnen, om de pers te ontwijken die voor de poort van Sint-Gillis stond. Via een verbinding tussen beide gevangenissen werd Benabdelhak vervolgens van Sint-Gillis naar Vorst gebracht, waar hij geblinddoekt in een wagen werd gestoken. 

Het konvooi trok vervolgens naar de luchthaven van Melsbroek waar een helikopter klaarstond om Benabdelhak naar de gevangenis van Brugge te brengen. Het transport gebeurde niet over de snelweg omdat de federale politie er rekening mee hield dat Benabdelhaks kompanen een tweede poging zouden doen om de man te bevrijden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees