Overheid koopt belang in beurs Euronext

Overheid koopt belang in beurs Euronext

Foto: Photo News

De federale overheid wordt onrechtstreeks voor een deel eigenaar van beursgroep Euronext, de uitbater van ondermeer de Belgische beurs. Dat gebeurt door investeringen van investeringsmaatschappij FPIM en de staatsbank Belfius.

Dat meldt het persagentschap Reuters. De twee staatsbedrijven maken deel uit van een groep van acht investeerders die een belang van in totaal 25 tot 30 procent zullen verwerven in Euronext. Ze doen dat op de vooravond van de beursgang van Euronext zelf.

Behalve FPIM en Belfius zouden ook BNP Paribas, Societe Generale, Caisse des Depots, ING, ABN Amro en Banco Espirito Santo in de de beursgroep stappen. Mogelijk zal Euroclear, een leverancier van beursdiensten, zich daar nog bij aansluiten.

FPIM en Euronext willen voorlopig geen commentaar geven, net als Caisse des Depots en BNP Paribas. De anderen waren volgens Reuters nog niet bereikbaar.

Bedoeling is dat deze partijen ervoor zorgen dat de beursgroep geen overnameprooi voor rivalen als de London Stock Exchange of Nasdaq wordt.

De beursgang van de Euronext-groep is een uitloper van de overname van moederbedrijf NYSE-Euronext door ICE. ICE liet al meteen weten de Europese beurzen te willen afstoten. Dat zal dus gebeuren door een beursgang die tot 1,5 miljard euro moet opbrengen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees