Is deze mysterieuze tegel afkomstig van de Titanic?

Is deze mysterieuze tegel afkomstig van de Titanic?

Andrew Rushton vond deze tegel tijdens een wandeling op het strand. Mogelijk vond de Brit een voorwerp vanop de Titanic. Foto: facebook

‘Tjipetir’. Dat staat op een rubberen tegel die een Britse voorbijganger vond op het strand van Elberry Cove in het Engelse Brixham. Na wat onderzoek bleek dat de tegel zo’n honderd jaar oud moet zijn en dat er vergelijkbare items werden aangespoeld zijn op andere kusten. Het is een mysterie waar de tegels vandaan komen, maar er zijn vermoedens dat het om overblijfselen van de in 1912 gezonken Titanic gaat.

De Brit Andrew Rushton was over het strand van Elberry Cove aan het wandelen toen hij de rubberen tegel van ongeveer 30 op 30 centimeter aantrof. Op de tegel staat duidelijk het woord ‘Tjipetir’ te lezen.

Het Tjipetir-mysterie

Rushton raakte gefascineerd en verrichte wat opzoekwerk online. Daar vond hij al snel de Facebookgroep ‘Tjipetir Mystery’ . Blijkbaar waren er eerder al vergelijkbare ‘Tjipetir’-items aangespoeld, in het Britse Cornwall bijvoorbeeld, maar ook in Nederland en Frankrijk waren er meldingen.

‘Tjipetir’ is de naam van een Indonesische plantage uit het begin van de twintigste eeuw. Daar werden voorwerpen gemaakt met het rubber van de guttaperchaboom. Het toeval wil dat er in de inventaris van de in 1912 gezonken Titanic sprake is van zulke tegels.

Volgens experts is het goed mogelijk dat de ‘Tjipetir’-tegels van de Titanic komen en nu pas her en der aanspoelen, ‘maar het is ook evengoed mogelijk dat ze van een ander schip afkomstig zijn’. Andrew Rushton neemt alvast het zekere voor het onzekere: ‘Als er al mensen zijn die denken dat deze tegel afkomstig is van de Titanic, is het de moeite dat ik hem bijhoud’, aldus de Brit in de Herald Express.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees