‘Verhofstadt wil voorzitter Europees Parlement worden’

‘Verhofstadt wil voorzitter Europees Parlement worden’

Archiefbeeld van Daniel Cohn-Bendit (groenen) en Verhofstadt in het Europees parlement Foto: EPA

In het Europees Parlement in Straatsburg is de ‘benoemingscarroussel’ die na 25 mei op gang komt hét gespreksonderwerp. Daniel Cohn-Bendit, de fractievoorzitter van de groenen, beschuldigt de conservatieven van de EVP, de socialisten van de S&D en de liberalen ervan onderling postjes te verdelen. ‘Verhofstadt hoopt eigenlijk het voorzitterschap van het Europees Parlement binnen te halen.’

Bijna alle fracties in het Europees Parlement hebben een kandidaat-Commissievoorzitter aangeduid, een opvolger voor José Manuel Barroso. Voor de EVP is dat Jean-Claude Juncker, voor de socialisten Martin Schulz en voor de liberalen is Verhofstadt de ‘Spitzenkandidat’. De groenen sturen het duo José Bové en Ska Keller in het veld.

Het zit de groenen zeer hoog dat de EVP, de S&D en de liberale ALDE begin april een gezamenlijke verklaring uitstuurden. Daarin stellen ze dat de uiteindelijke voorzitter van de nieuwe Europese Commissie een van hun kandidaten moet zijn, en dat het dodelijk zou zijn voor de Europese democratie mocht alsnog voor iemand anders gekozen worden.

Volgens Cohn-Bendit hebben de EVP en de S&D naar Duits voorbeeld een ‘grote coalitie’ gevormd, ‘met een derde die er voor spek en bonen bijloopt: de liberalen’. Hij ziet in de gemeenschappelijke verklaring het bewijs voor zijn stelling.

‘Waarom vecht Guy Verhofstadt niet voor het voorzitterschap van de Commissie, maar doet hij dat wel om voorzitter van het EP te worden? Dat is wat hij echt aan het onderhandelen is’, aldus Cohn-Bendit op zijn laatste persconferentie als fractieleider.

Guy Verhofstadt zegt dat hij nog altijd voorzitter van de Commissie wil worden. ‘Op 25 april stel ik mijn programma voor. En het is wel degelijk een programma voor de Commissie, niet voor het Parlement.’ De drie politieke fracties kwamen de tekst overeen omdat ze zich rechtstreeks tot de 28 Europese regeringsleiders wilden richten, legt de liberaal uit. ‘De groenen kunnen zich altijd nog aansluiten.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees