‘Crisis in Oekraïne kan Russische economie treffen’

‘Crisis in Oekraïne kan Russische economie treffen’

Foto: EPA

De Russische economie zou dit jaar kunnen stagneren als gevolg van de crisis in Oekraïne. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov.

‘De omstandigheden in 2014 zijn waarschijnlijk het zwaarst sinds de crisis in 2008-2009. De economische groei zal zeer laag zijn, 0,5 procent of rond de 0 procent’, aldus Siloeanov. Hij waarschuwde tevens voor lagere opbrengsten uit de export van olie, hoewel de prijs van een vat olie dit jaar tot nu toe ongeveer even hoog ligt als vorig jaar.

De minister haalde ook het probleem van kapitaalvlucht aan. Siloeanov merkte op dat dit het gevolg is van ‘de onzekere ontwikkeling van de geopolitieke situatie’. In het eerste kwartaal vloeide er al 63 miljard dollar uit Rusland weg, waarvan circa 50 miljard doordat consumenten en bedrijven roebels omwisselden in vreemde valuta.

Siloeanov sprak de hoop uit dat er in het tweede kwartaal minder kapitaal zal wegvloeien, als de koers van de roebel stabiliseert. De roebel is in de eerste maanden van dit jaar flink in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en de euro.

De Britse krant Telegraph meldde dat Rusland een nieuwe financiële crisis riskeert, omdat Russische bedrijven nauwelijks meer op de internationale kapitaalmarkten terechtkunnen. Ze zijn afhankelijk van buitenlands kapitaal om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen en hun schulden te kunnen herfinancieren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees