Europees Parlement staat grensoverschrijdend gebruik van supertrucks niet toe

Europees Parlement staat grensoverschrijdend gebruik van supertrucks niet toe

Foto: Belga

Twee buurlanden die het gebruik van supertrucks toelaten, zullen die vrachtwagens niet zomaar over de grens mogen laten rijden. Het Europees Parlement laat dat voorstel van de Europese Commissie niet toe. Saïd El Khadraoui (SP.A) is tevreden met het resultaat van die stemming. ‘We willen niet dat dit soort gigatrucks gepromoot wordt op onze wegen.’

Na jaren van discussie kan in Vlaanderen vanaf 1 juli het proefproject met lange en zware vrachtwagens starten. De aanvragen moeten tegen 1 juni binnen zijn, waarna het Agentschap Wegen en Verkeer beslist wie een vergunning krijgt. Het ministerieel besluit over die vergunningsaanvragen is eind maart verschenen in het Staatsblad.

Die langere en zwaardere vrachtwagens (LZV’s) rijden al langer in Nederland rond, maar zullen de grens met België niet mogen oversteken. Nadat de transportcommissie het voorstel om de trucks grensoverschrijdend toe te laten had verworpen, is dinsdag ook na de stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement alles bij het oude gebleven. Enkel proefprojecten onder bepaalde voorwaarden zijn toegelaten.

‘De projecten uitbreiden is helemaal geen goed idee’, zegt El Khadraoui, wiens partij SP.A mee in de Vlaamse regering zit en het proefproject dus mee goedkeurde. ‘We zullen de uitstoot van de transportsector - waarvan 82 procent afkomstig is van wegtransport - nooit doen dalen als we niet omschakelen van vervoer over de weg naar vervoer langs het water of via het spoor. Door megatrucks toe te laten, stimuleer je vrachtvervoer langs de weg, wat echt niet kan.’

Volgens El Khadraoui zullen lidstaten geneigd zijn nieuwe projecten op te starten als de megatrucks grensoverschrijdend worden toegelaten, ‘aangezien die vrachtwagens veel grotere afstanden mogen afleggen’.

Europa laat dan wel geen grensoverschrijdend verkeer van supertrucks toe, maar als twee buurlanden een bilateraal akkoord daarover sluiten, is dat wel mogelijk. Zweden en Finland doen het al jaren. Volgens Philippe De Backer (Open VLD) is zulke regeling ‘absurd’.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S