De Lille neemt bocht over voorrangsregels in Brusselse scholen

De Lille neemt bocht over voorrangsregels in Brusselse scholen

Brussels staatssecretaris Bruno De Lille Foto: Photo News

Groen wil de voorrangsregels voor Nederlandstalige kinderen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel dan toch behouden. Dat zegt Brussels staatssecretaris Bruno De Lille dinsdag, nadat hij zondag en maandag in interviews en op een persconferentie pleitte voor de afschaffing van de voorrang.

‘Wij willen niet dat er voorrang gegeven wordt aan Nederlandstaligen, omdat we niet willen dat er tweederangsburgers in onze stad zijn. Er is ook geen enkele reden. Waarom zou een Nederlandstalige Brusselaar eerst naar een school mogen en waarom zouden we tegen iemand die thuis Turks of Roemeens spreekt zeggen: ‘eerst wachten tot de Nederlandstaligen hun plekje hebben gevonden?’, zei De Lille de voorbije dagen op tvbrussel.

De uitspraken brachten de staatssecretaris echter in een benarde positie. Het partijstandpunt van Groen zegt immers iets anders, terwijl concurrenten als CD&V het voorstel al op de korrel namen.

‘Extra Nederlandstalige scholen’

‘Het was nooit mijn bedoeling om de voorrangsregels af te schaffen’, stuurt De Lille dinsdag bij. ‘Ik wou vooral duidelijk maken dat we geen discussie moeten voeren over wie er in de Nederlandstalige scholen binnen mag, maar dat we voor voldoende Nederlandstalige scholen moeten zorgen voor elk kind. Als mijn uitspraken over de voorrangsregels een andere indruk gewekt hebben, dan verontschuldig ik me daarvoor.’

Aan de voorrangsregels zal dus niet geraakt worden in de volgende legislatuur of bij regeringsonderhandelingen, verzekert de groene staatssecretaris nog. Groen blijft wel hameren op het belang van extra scholen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees