Experten bestempelen folterbeelden van Syrische overloper als echt

Experten bestempelen folterbeelden van Syrische overloper als echt

Foto: AP

Een door de Franse regering ondersteunde commissie van experten heeft de folterbeelden, die de Syrische overloper 'Caesar' naar het buitenland heeft gesmokkeld, als echt bestempeld.

'In het begin waren we erg sceptisch', zei de jurist en vroegere VN-hoofdaanklager David M. Crane dinsdag in New York. 'Maar na een meer diepgaand onderzoek moesten we vaststellen dat de getuige geloofwaardig is en de foto’s echt zijn. Dit zijn onloochenbare bewijzen voor oorlogsmisdaden van een regime op zijn eigen volk'.

'Caesar' was naar eigen zeggen politiefotograaf voor de regering. De onderofficier zou 55.000 foto’s van slachtoffers op USB-sticks in zijn schoenen naar het buitenland gesmokkeld hebben. De man spreekt van 11.000 slachtoffers. De beelden tonen mensen die tot op het bot zijn vermagerd of onherkenbaar werden mishandeld. Enkelen hadden uitgestoken ogen, anderen werden doodgepest of verbrand. Onder de slachtoffers bevonden zich ook jongeren, vrouwen en bejaarden.

'We waren sceptisch omdat de foto’s zo goed leken. Waar zijn er immers dergelijke zo exact gedocumenteerde misdaden tegen de menselijkheid te vinden?', zei Crane. 'We hebben ‘Caesar’ steeds weer vragen gesteld, ook verhoord. We hebben de zaak apart en in groep onderzocht. En ons besluit is dat de getuige geloofwaardig is en de foto’s echt. Dit zal in elke gerechtszaal standhouden'.

'Ik heb zoiets nog nooit in mijn loopbaan gezien', zei gerechtsarts Stuart J. Hamilton. 'En ik ben ervan overtuigd dat de beelden echt zijn. Er kan veel gemanipuleerd worden, maar manipulaties kunnen ook aan het licht worden gebracht'. De foto’s tonen dat mensen niet alleen gedood moesten worden. 'De wonden, de omstandigheden van de dood en de toegepaste hulpmiddelen zoals stroom tonen dat het niet enkel om de dood ging. De slachtoffers moesten vooraf nog zoveel mogelijk afzien'.

De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud zei dat de foto’s geen vragen meer openlieten over de aard van het regime van machthebber Bashar al-Assad. 'Maar de VN-Veiligheidsraad is verlamd. Als Rusland alles blijft blokkeren, kunnen we niets tegen deze gruwelijkheden ondernemen'.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees