Kinderen met en zonder mentale beperking voetballen samen

Bij Schelle Sport speelt iedereen mee

Tijdens de paasstage van Schelle Sport voetballen kinderen met en zonder een mentale beperking samen. Foto: Kristof Lauwers

Schelle -

Een tachtigtal voetballertjes trainen deze week tijdens de paasstage bij Schelle Sport. Drie dagen lang trainden en voetbalden ook acht G-kids met een mentale beperking mee. ‘Geen enkele andere club doet ons dit al na’, weet Raymond Claes.

De paasstage, het vijf dagen durend voetbalkamp voor voetballertjes van 6 tot 13 jaar, is een traditie bij Schelle Sport. De G-ploeg van Schelle Sport, die sinds 2007 bestaat, telt vandaag 23 spelers. ‘We voetballen in twee teams, met kinderen en met jongeren vanaf 14 jaar. De G-ploeg, van wie de jongste 6 en de oudste 16 is, telt spelers met een licht fysieke handicap of een mentale beperking, bijvoorbeeld autisme of het downsyndroom’, vertelt Leen Hoefman, die de G-ploeg samen met haar zoon Tim traint.

‘Het gemeentebestuur steunt de G-ploeg, die sinds kort ook G-sportambassadeur van de provincie is, financieel en materieel’, vertelt de Schelse schepen van Sport Geert Rottiers (CD&V). Woensdag, gisteren en vandaag trainen en voetballen acht G-spelertjes mee met de tachtig andere deelnemers aan de paasstage. ‘Dat kinderen met en zonder een mentale of fysieke beperking samen voetballen, is uniek in Vlaanderen’, zegt Raymond Claes van Schelle Sport.

‘De G-spelertjes trainen en voetballen dus niet apart. Het is een echt samenspel. Vele van onze spelertjes kunnen zich moeilijk lang concentreren. Hen begeleiden is ook heel intens. Daarom sloten de G-spelertjes pas woensdag bij het voetbalkamp aan. Dat was eerst even wennen. Maar intussen hebben de voetballertjes elkaar al gevonden.

Tristan Verlinden (8), een autistische jongen uit Hoboken, is de keeper van de G-ploeg.

‘Ik krijg hier voor het eerst een echte keeperstraining. Dat is heel leuk. En ik leer veel bij. Maar ik was gisteren (na de eerste dag; red.) ook erg moe. En vandaag kwam ik al met stramme spieren uit bed’, vertelt de grote fan van Rode Duivels-doelman Thibaut Courtois, enthousiast.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio