In Geraardsbergen zijn huizen nog relatief goedkoop

Forse daling kostprijs woningen en gronden

Geraardsbergen -

Wie nu in Geraardsbergen een woning zoekt, doet een goede zaak want in 2013 was de stad de vijfde goedkoopste van Vlaanderen voor de aankoop van een huis. Burgemeester De Padt ziet verscheidene redenen waarom dat zo is en werkt de stad aan een beter woonimago.

De vastgoedprijzen zijn volgens de cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie vorig jaar lichtjes gestegen in Vlaanderen. Maar Geraardsbergen gaat tegen de trend in want woonhuizen, villa's en bouwgronden werden er goedkoper. Alleen voor appartementen moest in 2013 iets meer worden opgehoest dan het jaar daarvoor.

Vooral de eengezinswoningen zijn opvallend goedkoop in Geraardsbergen. Gemiddeld betaal je er 147.000 euro, terwijl het Vlaamse gemiddelde 212.000 euro is. Geraardsbergen staat daarmee vijfde in de lijst van goedkoopste huizen.

De (in verhouding) lage prijzen worden onder meer verklaard door een groot aanbod aan kleine woningen in het stadscentrum die vaak verouderd zijn en die vaak niet volledig in orde zijn.

Historisch gegroeid

‘Een situatie die historisch is gegroeid’, meent burgemeester Guido De Padt (Open VLD).

‘We zetten daarom in op de aanpak van leegstand en verkrotting. Eigenaars die niet genoeg doen om verkrotting tegen te gaan, leggen wij een forse boete op. Onze aanpak werkt, maar de resultaten worden pas zichtbaar op langere termijn.’

Nabijheid van Wallonië

De burgemeester verklaart de lage huizenprijzen ook door de nabijheid van Wallonië waar vastgoed nog goedkoper is en dat beïnvloedt de Geraardsbergse prijzen.

Hij wijst erop dat dit kandidaat-bouwers of -kopers de kans biedt nog relatief goedkoop bouwgrond te kopen.

De Padt wil vooral meer jonge gezinnen naar Geraardsbergen halen. ‘In ons meerjarenplan zijn wonen en werken in eigen streek een prioriteit. Met ons actieplan Concordia 2020 willen we de werkloosheid aanpakken, er komen bijkomende bedrijventerreinen en er worden nieuwe verkavelingen aangesneden.’

Aantrekkelijker maken

‘We moeten de stad ook aantrekkelijker maken door onder meer de parken te renoveren. Er komt meer infrastructuur voor sport en cultuur. En het grote aanbod aan onderwijsinstellingen, het succes van de academie en de groene rand rond de stad zijn evenzeer troeven.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio