Seks & Relaties

ADVIES. 'Als ik seks heb, doet het pijn'

ADVIES. 'Als ik seks heb, doet het pijn'

Foto: *

'Ik ben een man van 25. Ik ben nog niet zo lang seksueel actief, maar als ik seks heb dan doet het pijn, vooral bij penetratie'. Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Ik ben een man van 25. Ik ben nog niet zo lang seksueel actief, maar als ik seks heb dan doet het pijn, vooral bij penetratie. Het is niet altijd even erg, maar het is wel heel vervelend. Ik merk dat ik zelfs seks begin te vermijden. Ik durf er niet zo goed mee naar een dokter gaan. Weet u wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn?

Pijn bij seks is iets dat vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen, maar dat wil niet zeggen dat mannen er geen last van kunnen krijgen. Je hoort er weinig over, maar het bestaat wel degelijk. Ik ga hieronder een aantal mogelijke oorzaken meegeven, maar ik raad je aan om met je probleem zeker ook naar je huisarts of een uroloog te gaan. Voor een degelijke diagnose zijn onderzoeken nodig. Die kunnen alleen worden uitgevoerd door een arts. Hetzelfde geldt voor een aantal behandelingen.

Een eerste mogelijk categorie van oorzaken zijn ontstekingen aan (delen) van je penis. Als je eikel en je voorhuid er rood uitzien en geïrriteerd aanvoelen kan dat het probleem veroorzaken. Maar, en dat is minder zichtbaar, het kan ook zijn dat je plasbuis ontstoken is, mogelijk omdat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen. Het probleem kan ook dieper zitten, letterlijk dan, en te maken hebben met prostaatproblemen of met gezwellen in je onderbuik. In dat laatste geval gaat het waarschijnlijk om een soort van uitstralende pijn.

Voorts zou het kunnen dat er iets mis is met je voorhuid. Als je last hebt van ‘fimosis’ is je voorhuid sterk vernauwd zodat ze niet meer over je eikel kan. Dat kan problemen veroorzaken bij erecties en bij penetratie. Het kan ook zijn dat je voorhuid wat te strak is, of dat er iets is misgegaan bij een besnijdenis. Bij sommige mensen is het frenulum (ook wel ‘toompje’ genoemd) te kort. Het frenulum is het verticale stukje huid dat het topje van de penis verbindt met de huid rond de penis.

Nog een mogelijke oorzaak is dat je de ziekte van Peyronie hebt. Dat is een aandoening waarbij er zich binnen in de penis, bij de zwellichamen, littekenweefsel begint te vormen. De penis komt dan krom te staan, wat problemen geeft bij penetratie.

Sommige huidziekten maken dat je last krijgt van een verschraling van de huid van de penis, met kloofjes en wondjes tot gevolg. Ook allergische reacties kunnen roet in het eten gooien.

Als je naast de pijn bij het vrijen ook last hebt met plassen en moeilijk naar toilet kunt, dan heb je misschien een overactieve bekkenbodem. Je bekkenbodem is de bodem van je onderbuik. Het is een soort mandje van spieren dat al je organen op hun plaats houdt. Wanneer die spieren te sterk gespannen staan, dan kan dat problemen geven.

Pijn bij ejaculatie en te vroeg klaarkomen horen daar bij. Het wordt ook wel eens chronische pelvische pijn genoemd. Waar het aan ligt is nog niet goed geweten. Er is lang gedacht dat het werd veroorzaakt door prostaatproblemen, maar heel wat mensen met deze klachten bleken bij onderzoek helemaal geen prostaatproblemen te hebben.

Ook niet vergeten: de huid van de penis is kwetsbaar en moet met zorg behandeld worden. Er is op zich niets mis met masturberen, maar als het er te wild aan toe gaat dan kan dat wondjes veroorzaken. Denk er ook aan dat je voor plezierige penetratieseks voldoende glijmiddel nodig hebt. Als je vrouwelijke partner bij vaginale seks onvoldoende vochtig is, dan kan de frictie op zich al voldoende zijn om pijn te veroorzaken. En bij anale seks kun je best altijd glijmiddel gebruiken, en beter te veel dan te weinig.

Ik kan me best voorstellen dat het bovenstaande allemaal niet zo aangenaam lezen is. Het zijn ook allemaal maar theoretische mogelijkheden. Het heeft weinig zin om er zelf nog over te piekeren, je kunt beter gewoon naar de dokter gaan. Misschien is het iets banaals. Dan is dat goed om weten, want dan ben je er ook snel van af. Het kan ook dat ernstiger is, maar ook dan is het goed om weten. Je wilt je gezondheid namelijk niet in gevaar brengen. Mocht je merken dat de angst voor de dokter te groot is, dan kun je contact opnemen met een hulpverlener. Die kan je helpen je angst te overwinnen. Met pijn blijven rondlopen en de rest van je leven seks vermijden, lijkt me in ieder geval geen goed idee.

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees