Oekraïne stopt militaire operaties voor Pasen

Oekraïne stopt militaire operaties voor Pasen

Ook tijdens het paasweekend is politiek nooit ver weg in Oekraïne. Foto: AFP

De interimregering in Oekraïne heeft een paasbestand afgekondigd. Dit weekend worden de pro-Russische activisten, die nog steeds verschillende overheidsgebouwen bezetten in het oosten, ongemoeid gelaten.

De Oekraïense regering zal tijdens het paasweekend geen aanvallen uitvoeren op de stellingen die de pro-Russische activisten hebben opgeworpen rond een twaalftal stadhuizen en politiestations in het oosten van het land. De activisten moesten die stellingen volgens het vredesakkoord van vorige week ontmantelen, maar weigeren voorlopig weg te gaan.

‘De antiterroristische operatie wordt voor de paasvakantie on hold gezet’, verklaarde Andriï Dechtchitsa, de Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, weten. ‘We zullen op dit moment geen geweld gebruiken tegen hen (de activisten, red.) Volgens een woordvoerder van de veiligheidsdiensten is het bestand het gevolg van de toepassing van het akoord dat bereikt werd in Genève en van de feestdagen rond Pasen.

Dechtchitsa ontmoette zaterdag leden van het Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Kiev. Die zullen ter plaatse toekijken op de implementering van het Genève-akkoord. Later vandaag reist één van de leden door naar Donetsk. Bij het OVSE valt te horen dat er voorlopig geen ‘politieke wil’ lijkt te bestaan bij de activisten in het oosten om hun bezetting te stoppen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees