‘Pistorius nam acteerlessen voor moordproces’

‘Pistorius nam acteerlessen voor moordproces’

Foto: EPA

Een Zuid-Afrikaanse columniste beschuldigt Oscar Pistorius ervan acteerlessen genomen te hebben voor aanvang van het moordproces dat momenteel loopt. In een open brief maakt ze hem met de grond gelijk. ‘Je hebt iedereen verraden’, schrijft ze.

Oscar Pistorius, de Zuid-Afrikaanse atleet met prothesebenen, staat momenteel terecht voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij schoot haar dood in hun huis in Pretoria, daar bestaat geen twijfel over. Het twistpunt is of hij - zoals hij zelf zegt - dacht dat ze een inbreker was of dat hij haar bewust neerschot na een ruzie - zoals haar familieleden en advocaten vertellen.

De zaak heeft al veel stof doen opwaaien, onder meer door de manier waarop Pistorius elke dag plaatsneemt op de beklaagdenbank. Geen dag gaat voorbij zonder dat hij hevig aan het huilen gaat. Tweemaal werd hij zelfs misselijk in de rechtbank. Hevige emoties, zegt zijn verdediging. Komedie, beweren de aanklagers.

Die laatste theorie wordt nu ook gevolgd door de Zuid-Afrikaanse columniste Jani Allan (61). Zij publiceerde een open brief aan de beschuldigde, waarin ze zegt te weten dat hij voor en tijdens het proces acteerlessen neemt om geloofwaardig over te komen.

Valse held

‘Ik heb uit heel betrouwbare vernomen dat je een bevriende acteur gevraagd hebt om je lessen te geven’, schrijft Allan. ‘Oscar, jij mag in de lijst van valse helden. Zoals zovelen voor jou heb je je landgenoten verraden en belogen en je fans ontgoocheld.

Allan vergelijkt Pistorius met Eugene Terre’Blanche, de vermoorde activist die drie jaar in de cel doorbracht voor een moordpoging. ‘Hij was extreem ijdel, narcistisch en kon vreselijk opvliegend zijn als de dingen niet gingen zoals hij het wilde. Die omschrijving past eigenlijk ook perfect bij jou.’

Geen greintje sportiviteit

Ze haalt ook de Paralympische Spelen in 2012 aan, toen Pistorius furieus werd toen hij vond dat hij oneerlijk behandeld werd. ‘Ik realiseerde me toen nogmaals dat jij een snelle loper bent, maar geen greintje sportiviteit in jou hebt. Zowel op als naast de piste heb je dat niet.’

Het proces-Pistorius wordt voortgezet op 5 mei.

Corrigeer

MEER NIEUWS