Emmanuel de Merode: 'Geen idee van wie achter de aanval zat'

Emmanuel de Merode: 'Geen idee van wie achter de aanval zat'

Emmanuel de Merode Foto: AP

‘Ik heb geen idee van wie achter deze aanval zat’, schrijft Emmanuel de Merode, de Belgische directeur van het Congolese nationale park Virunga, in een kort persbericht op de site van het park. Op 15 april namen drie gewapende mannen de parkdirecteur onder vuur.

De Merode was onderweg van Goma naar Rumangabo, vlakbij het hoofdkwartier van het park, toen hij in een hinderlaag gelokt werd. Twee kogel doorzeefden zijn buik, maar de Merode overleefde de aanval en herstelt nu in Kenia. ‘Ik zou, met alle respect, willen vragen dat anderen zich onthouden van alle speculatie tot het onderzoek is afgelopen’, aldus de Merode.

Soco International

Na de aanval wezen verschillende experts met een beschuldigende vinger naar het Britse bedrijf Soco International, dat onlangs van de Congolese overheid de rechten heeft verkregen om in het park olie te ontginnen. De Merode had kort voor de aanval een ‘compromitterend dossier’ ingediend bij de procureur in Goma over ‘maanden - zelfs jaren - van onderzoek naar Soco International’, zo zei MR-politicus François-Xavier de Donnea eerder.

‘Niet ongewoon’

De Merode wijst erop dat de aanval waarvan hij het slachtoffer werd geen ‘ongewoon voorval’ is voor Virunga. ‘Door hun moeilijke job, om het park en de vele waardevolle bronnen te beschermen, vormen onze rangers vaak het doelwit. Om de vrede en de rechtsstaat te herstellen in het gebied en voor de mensen blijven ze risico lopen.’

De Belg, die sinds 2008 het park leidt, hoopt snel te herstellen. Hij wil vooral weer snel aan de slag. De Merode is dankbaar voor de overweldigende steun vanuit Congo en de rest van de wereld, en ‘hoopt dat die steun kan worden uitgebreid naar het grote aantal Congolese ambtenaren en hun families die tijdens het werk gewond raken of omkomen’.

De parkdirecteur herstelt momenteel in het bijzijn van zijn familie in de Keniaanse hoofstad Nairobi. Hij heeft naar eigen zeggen vertrouwen in de afloop van het onderzoek, dat door de Congolese autoriteiten gevoerd wordt.

Corrigeer

MEER NIEUWS