Het is bewezen: iedereen is een beetje gek

© Shutterstock

Niemand is helemaal normaal. Integendeel: iedereen is een beetje gek. Dat blijkt uit een grootschalig Nederlands onderzoek aan de universiteit van Groningen.

vwh

Peter de Jonge is professor psychiatrische epidemiologie en onderzoekt momenteel voor zijn studie ‘Hoe gek is Nederland?’ de mentale gezondheid bij onze noorderburen. Hij zette een online enquête op en ruim 3.000 mensen hebben deze al ingevuld. De vorser kan zelfs al een voorlopige conclusie maken: elke Nederlander is een beetje gek. Dat zegt de Jong in een interview met De Volkskrant.

Dwangneurose

De man had ook niets anders verwacht. Hij vindt dat elke persoonlijkheid kleine afwijkingen vertoont. ‘Bijna iedereen heeft in zijn kindertijd periodes gehad waarin hij of zij alleen op de witte stukken van het zebrapad wou wandelen. Dat is ook volstrekt normaal. Maar als die drang niet verdwijnt, dan wordt het een dwangneurose’, zegt hij.

Verder blijkt uit de enquêteresultaten dat meer dan een derde van onze noorderburen vaak lichte depressieve klachten heeft. Zo’n tien procent heeft zware symptomen. Twintig procent van de Nederlanders heeft last van matige angstklachten en bij zeven procent gaat het richting een angststoornis. Een kwart van de Nederlanders ondervindt last van stress en bij vijf procent van hen stuurt deze stress het dagelijkse leven in de war.

Ondanks deze resultaten, beschouwt de Nederlander zichzelf als een gelukkig mens. Op een schaal van tien geeft ongeveer driekwart van hen zichzelf een zes. Ongeveer een kwart van de mensen die de vragenlijst invulden, gaven zichzelf een gelukscore van acht of hoger.

Belgisch taboe

En hoe zit het met de Belgen? In ons land loopt geen soortgelijk onderzoek, maar volgens de Jong vertonen de Nederlandse resultaten veel gelijkenissen met de Belgische situatie. Dat zegt Koen Lowet van de Belgische Federatie van Psychologen in Het Laatste Nieuws.

Het grootste verschil is dat Belgen minder snel professionele hulp willen inroepen bij mentale klachten, terwijl ze daar in Nederland op een meer open manier mee omgaan.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie