Commentaar

Wielersport, geef je verleden een plaats

Wielersport, geef je verleden een plaats

Johan Bruyneel en Lance Armstrong Foto: Belga

We gaan (misschien) vloeken in de kerk van de doping­bestrijders: neen, Johan Bruyneel is niet dé slechterik uit het dopingverhaal van de jaren negentig. Dé slechterik met baard en boeventronie bestaat meestal alleen in slechte, stereotiepe B-films. De realiteit is meestal genuanceerder. Maar diezelfde Johan Bruyneel moet er ook mee ophouden om steeds opnieuw in de rol van het zwarte schaap te ­kruipen als een onfris element uit een persoonlijk of ­globaler dopingdossier in de schijnwerpers komt. En ­ met hem ook een deel van de wielersport.

Wielrennen op Sportwereld.be

Zeggen dat het in andere sporten minstens even erg is, dat het altijd de wielersport is, of zeggen dat de anderen het ook deden, maar intussen wel vrijuit gaan, is kinderachtig. Kinderen doen dat ook als ze op een bepaald feit worden gewezen. Kent u die puberachtige dooddoeners: ‘ik heb het hier altijd gedaan’ of ‘zij mag alles en ik niets’?

Bruyneel zal wellicht terecht met de hulp van gespecialiseerde advocaten voor een stuk zijn gelijk kunnen halen over de procedure tegen zijn persoon, over de vrijwaring van zijn rechten, over de bevoegdheid van een Amerikaans orgaan dat hem tien jaar straf oplegt. En hij moet dat doen, hij heeft dat recht. Maar eigenlijk is ook dat naast de kwestie. Hij was – en dat blijkt uit voldoende getuigenissen onder ede – een spilfiguur. Hij was zelfs de spin in een heel netwerk van dopingpraktijken bij US Postal en Discovery Channel, gemeenzaam bekend als de zaak-Armstrong. Johan Bruyneel gaf dat gisteren op zijn persoonlijke blog overigens ook impliciet toe. Maar dan had hij een punt moeten zetten achter zijn verklaring, zeker als hij de intentie had om zijn rol te relativeren.

Dat geldt ook voor het wielrennen in het algemeen. We weten ondertussen dat het er in die jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig én jaren nul niet altijd even proper aan toe ging. Dat is een verleden, waarmee we moeten leren ­leven. We helpen dan niet met dat te minimaliseren. Of met de vinger naar anderen te wijzen. Wie zijn verleden niet juist plaatst, trekt er ook geen lessen uit voor de ­toekomst.

Valt er vandaag organisatorisch aan die wielersport nog veel te verbeteren? Allicht. Voelen de jonge renners zich verveeld door al die verhalen uit ‘het verleden’? Het zal wel. Is het nu veel zuiverder? Dat hopen we. Wordt er ­beter gecontroleerd? De flitspaal van weleer is vervangen door trajectcontrole, zegt het wielermilieu. Zal er nooit nog een dopinggeval zijn? Zeker en vast niet. Wielersport, leer uit dat verleden en geef het een plaats. En wees trots dat je de meest gecontroleerde sport bent.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.