Vakantie

‘Verhuizen naar de zon maakt niet gelukkiger’

‘Verhuizen naar de zon maakt niet gelukkiger’

Foto: Shutterstock

Mensen uit het noorden van Europa die verhuizen naar warmere oorden, voelen zich minder gelukkig dan wie gewoon achterblijft. Dat toont een onderzoek aan de universiteit van Leicester aan.

Een team onderzoekers volgde 300 zonzoekers uit België, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië die naar het Middellandse Zeegebied verhuisden. De vorsers peilden hoe gelukkig deze mensen zich voelden en vergeleken hun antwoorden met die van 56.000 inwoners uit Noord-Europa. Uit die analyse blijkt dat de verhuizers zichzelf een gemiddelde score van 7,3 op 10 geven. Maar de achterblijvers zijn net iets gelukkiger. Zij geven zichzelf een mooie score van 7,5 op 10.

Socioloog en onderzoeksleider David Bartram denkt te weten hoe dit fenomeen kan worden verklaard. ‘Migratie kan iemands leven op sociaal vlak verstoren’, zegt hij. Dat komt niet overeen met de verwachtingen die hij had voor de start van het onderzoek. Toen dacht hij dat migranten net gelukkiger zouden zijn omdat hun inkomen hoger is dan hun meeste (nieuwe) landgenoten.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees