Equitom, gevestigd in Meldert-Lummen, is uniek in Europa

Hypermoderne kliniek voor paarden opent de deuren

© if

© pbvm

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Op zondag 4 mei opent paardenkliniek Equitom in Meldert de deuren. Gisteren werd de supermoderne instelling - een unicum in Europa - voorgesteld aan de genodigden.

PAUL VAN MOLL

Equitom vestigt zich niet toevallig in Lummen, de centrale ligging vlakbij het Klaverblad maakt de kliniek makkelijk bereikbaar vanuit heel Europa.

Het geesteskind van paardenchirurg Tom Mariën (43) telt twee operatiezalen, drie ontwaakkamers, vijf boxen intensive care, 55 hospitalisatieboxen, een verzorgingskamer met een paardendouche en een solarium. De kliniek beschikt ook over een uitgebreide medische beeldvormingseenheid.

Stamceltherapie

Naast zijn deskundigheid op chirurgisch vlak is Mariën pionier in stamceltherapie. ‘Onze paardenkliniek heeft een eigen stamcellabo’, zegt Tom. ‘Samen met een wetenschapper ontwikkelde ik verschillende soorten stamcellen waardoor de aanmaak van bijvoorbeeld nieuwe kraakbeencellen mogelijk werd en de genezing van paarden versnelt. Artrose is een groot probleem bij paarden, maar omdat protheses geen optie zijn, zijn we al tien jaar bezig met onderzoek en ontwikkeling van producten tegen artrose.’

De kliniek is omringd door dertien hectaren bos en weides waar de paarden in een natuurlijke omgeving kunnen revalideren.

‘Veel aandacht gaat naar ecologie en duurzaamheid. De verwarming gebeurt met een bioketel, waarbij paardenmest als biobrandstof gebruikt wordt. De infrastructuur is voorzien van een nieuw natuurlijk vliegenwerend systeem. Het regenwater wordt opgevangen in grote citernes. Alle afval wordt gesorteerd en gerecycleerd. Het domein beschikt ook over een eigen waterzuiveringsstation. De tuin rond de kliniek werd zo natuurlijk mogelijk aangelegd.’

Mariën, eigenaar en oprichter van Equitom, is bij het grote publiek bekend als de dierenarts die het zwaar verminkte veulen Kastelino redde, maar zijn expertise inspireert collega's wereldwijd. Hij is uitvinder van nieuwe operatietechnieken, werkte met bedrijven samen om nieuwe chirurgische instrumenten te creëren, is auteur van publicaties rond stamcellen en chirurgie, co-auteur van boeken over chirurgie en veelgevraagd gastspreker op congressen.

De nieuwe kliniek is nog maar net geopend of Mariën heeft al nieuwe plannen. ‘In de nabije toekomst willen wij uitbreiden met een trainings- en revalidatie-eenheid met zwembad, aquatrainers, loopbanden en een spa’, zegt hij.

Equitom stelde tot voor kort zes mensen tewerk, maar er komen dierenartsen en -assistenten bij in de nieuwe infrastructuur.

Op 2 mei opent de paardenkliniek officieel de deuren met een bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Op zondag 4 mei is er opendeurdag aan de Paalstraat 8 in Meldert-Lummen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio