Mitrovic schenkt Anderlecht nieuwe hoop op titel

Standard is zijn leiderspositie voor het eerst sinds de start van de competitie kwijt. De Rouches verloren met 2-1 op het veld van Anderlecht. Een eigen doelpunt van Mbemba schonk Standard een voorsprong maar paars-wit maakte via doelpunten van Mbemba en Mitrovic na de pauze de achterstand goed. Er doen zo opnieuw vier teams mee voor de titel in de Jupiler Pro League.

Play-off 1, 2A/B en 3 Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Beide ploegen stapten met aanvallende intenties het veld op en probeerden gretig aan te vallen. Buyens kreeg al snel geel, ondertussen daalde het tempo. Dat was tot Batshuayi in duel ging met Proto. De spits botste met de doelman maar kreeg de bal alsnog bij Mpoku. Die kreeg de bal echter niet onder controle. Twee minuten later moest Batshuayi een opgelegde kans gewoon binnen tikken maar de topschutter was niet alert genoeg en wrong de unieke kans de nek om.

Het was echter uitstel van executie voor Anderlecht. Mbemba raakte de bal ongelukkig bij een corner en maakte een eigen doelpunt, 0-1. Na de pauze maakte de verdediger zijn fout echter goed met een rake kopbal, 1-1. Anderlecht bleef aandringen. Mitrovic kopte op de lat en Kawashima redde knap op een poging van Najar. In minuut 77 zorgde Mitrovic dan toch voor de verdiende 2-1 met een schuiver.

Hoogtepunten:

14' Schitterende pas op de rechterflank van Vanden Borre op Najar. De flankspeler legt de bal centraal terug, maar Cyriac is net te laat en het leer wordt weggewerkt.

24' Met een subliem hakje zet De Camargo Batshuayi vrij in de zestien. Proto stormt als een bezetene zijn doel uit, en krijgt de studs van de topschutter op zich. De bal dwarrelt nog voor doel, maar Mpoku kan er niet bij.

26' Carcela met een schitterende steekpass op Opare. Die ziet voor doel Batshuayi helemaal vrij staan, maar de goalgetter mist volledig zijn schot.

37' Tieleman ziet rechts Najar vrij staan, en hij krijgt de bal meteen terug van de Hondurees. Tielemans waagt zijn kans, maar Kawashima gaat goed plat op de aardige poging van de jonkie.

43' Buyens kopt op de lat bij een corner. Hij liet zijn bewaker Vanden Borre maar al te gemakkelijk ter plaatse.

45' Anthony Vanden Borre gaat met de voet door op Batshuayi. Hij raakt de Standardspeler niet, maar zwaait dan iets te enthousiast met zijn armen. Hij komt goed weg met een gele kaart.

47' Olivier Deschacht haalt vanop een meter of 30 uit en zijn poging gaat mooi naar de hoek, maar Kawashima gaat goed plat.

49' Vainqueur kreeg een flinke elleboog te verwerken, en de Fransman heeft verzorging nodig want hij bloedt er op los.

52' GOAL. Het is Chancel Mbemba die zijn foutje uit de eerst helft goedmaakt door een corner voorbij Kawashima te knikken.

56' Tielemans gooit de bal met een uitstekende vrije trap voor doel. Kawashima is in niemandsland, maar Cyriac kopt het leer over het lege doel.

58' Yoni Buyens kopt een vrije trap van Carcela tegen de touwen, maar de grensrechter had al terecht gevlagd voor buitenspel.

62' Schitterende aanval van Anderlecht. Vanden Borre en Najar rollen samen de linkerflank van Standard op, maar de Hondurees twijfelt tussen een voorzet en een schot, en zijn knal belandt hoog in de tribunes van het Astridpark.

70' Opnieuw een mooie vrije trap van Tielemans en opnieuw gaat Kawashima onder de bal door. Mitrovic kan koppen, maar hij raakt de lat.

73' Kawashima houdt Standard in de match. Najar ging alleen op de Japanse goalie af, maar de Hondurees geraakte er niet voorbij. Prima parade van Kawashima.

77' Nadat Opare eerst een poging van Cyriac van de lijn veegt, kan het Astridpark enkele ogenblikken later wel juichen. Mitrovic ontvangt een bal in de zestien en hij vloert overhoeks Kawashima.

79' Kanu gaat met twee voeten vol door op de enkels van Cyriac. Een schandalige overtreding die altijd rood verdiend, maar Kanu komt met een gele kaart heel goed weg. Proto is het er niet mee eens en gaat verhaal halen. Dat is niet naar de zin van Wouters en hij schuift ook een geel karton onder de neus van de kapitein van Anderlecht.

84' Mooie combinatie van Anderlecht. Het leer komt via Bruno en Tielemans bij Mitrovic in de zestien. De Serviër heeft de kans om de wedstrijd helemaal te beslissen, maar zijn poging gaat ver naast.

Om te onthouden:

Standard is voor het eerst sinds speeldag 1 in de Jupiler Pro League geen leider, die eer is nu weggelegd voor Club Brugge. Door deze zege komt Anderlecht op drie punten van de koppositie en mag het dus weer dromen van de titel.

Bekijk hier de stand in Play-off 1

Herbeleef de wedstrijd

Beluister de Sjotcast

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.