Kunstenaar maakt vliegtuig uit recuperatiemateriaal

Kunstenaar maakt vliegtuig uit recuperatiemateriaal

Hans van Hilst bij zijn zelfgemaakte tweedekker. ‘Nu nog de piloot maken.’ Foto: dodi

Lochristi -

Kunstenaar Hans van Hilst (56) maakte naar aanleiding van een herdenkingsproject rond de Eerste Wereldoorlog zijn eigen tweedekker. Volledig uit recuperatiemateriaal, waaronder een boiler die als cockpit dienstdoet. ‘Ik moet nu ook nog de piloot maken’, zegt de kunstenaar, ‘want het project krijgt de naam De verloren gewaande tweedekker van Aloïs Braakputte.’ Waarbij Aloïs Braakputte een fictief figuur is.

Bezoekers aan het kunstproject Het Zaffelaars Uur konden zondag in de serres van Paul Hollevoet een imposante tweedekker zien staan: geelgroen van kleur, vleugels van goed 2,5 meter breed, maar ook met wielen die van een kinderwagen leken te komen.

Maker van de constructie is kunstenaar Hans van Hilst: in wezen vooral met schilderkunst bezig, maar een duizendpoot zoals ze ze niet meer maken. En een hevig voorstander van hergebruik van materialen. Zo maakte hij tal van oude Norton- en Triumphmotoren opnieuw rijklaar. Zijn kunstgalerij in de Oude Veldstraat gaf hij niet voor niets de naam Recup mee.

Eerste Wereldoorlog

Hans van Hilst: ‘In het najaar hebben we met de kunstenaarsgroep Lo-Art, in samenwerking met de gemeente, een project rond de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een van mijn nachtelijke wakker-lig-momenten kwam ik op het idee om een vliegtuig na te bouwen: geen echte replica, maar toch, zo benaderend mogelijk. Met alleen maar recuperatiemateriaal dat ik thuis liggen had: een boiler, pannenlatten, onderdakplaatjes, stukken van oude gietmolens van bloemisten. Het vliegtuig is volledig demonteerbaar, zodat ik het met mijn auto kan vervoeren en ter plaatse ineen kan knutselen.’

Of het kan vliegen? ‘Als ik het op een aanhangwagen zet en de wind zet er zich onder, ja dan wel, maar wellicht niet ver en maar één keer’, grapt Hans van Hilst. Voor de tentoonstelling in het najaar wil de kunstenaar ook nog een piloot maken en teksten schrijven.

www.hansonline.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio