Gent Gewogen: Een provinciekazerne

Gent Gewogen: Een provinciekazerne

Karel Van Keymeulen

GENT -

Dat de provincie Oost-Vlaanderen naar de Leopoldskazerne trekt, blijft een opmerkelijke beslissing. Pas nog besliste de provincie ook de laatste stukken van de Leopoldskazerne te kopen van Stad Gent.

De totaalsom van renovatie en aankoop zal wellicht boven de 90 miljoen euro eindigen. Daarin zitten de aankoop en renovatie, nieuwbouw en afwerking, een parking voor 240 wagens en 250 fietsen, technieken en bouwvoorzieningen, inrichting en aanleg van het binnenplein. Een gigantische investering, zeker met verscheidene partijen zoals N-VA en Open VLD die de provincies gewoon willen afschaffen.

Eerst wilde de provincie het volledige Urbiscomplex renoveren en laten aansluiten op de ontwikkelingen op de Krook. Dat spoor werd verlaten om de Leopoldskazerne van Defensie te kopen. De provincie krijgt alle gebouwen in handen.

De Leopoldskazerne dateert van eind 19de, begin 20ste eeuw. Ooit herbergde ze 1.300 militairen. Hoe ze van dat fort van een gebouw, beslist geen architecturale parel, kantoren voor een performant en efficiënt provinciebestuur zullen maken, is de vraag. Het Hisk (Hoger instituut voor schone kunsten) en TMVW (sporthal) zullen na renovatie kunnen blijven.

Het provinciaal volwassenonderwijs zal er klassen krijgen. Gedeputeerde Hilde Bruggeman (Open VLD) bezweert dat door alle provinciegebouwen - incluis het ‘Gouvernement’ - te verkopen, het financieel plaatje zal kloppen en het beter zal zijn dan alles in het Urbiscomplex te centraliseren. Er zal zelfs 20 miljoen euro over zijn.

Hopelijk klopt haar rekening. Deze beslissing blijft merkwaardig. Projectontwikkelaars lopen al warm om het Urbiscomplex en het Gouvernement onder handen te nemen. Intussen trekt de provincie zich terug in een kazerne.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio