De Gavers levert drinkwater maar verliest kwaliteitslabel

Harelbeke -

Provinciaal domein De Gavers verliest het kwaliteitslabel Blauwe Vlag. Nochtans wordt het water gebruikt als drinkwater voor de regio.

‘Er is niets mis met de kwaliteit van het water van De Gavers in Harelbeke’, zegt gedeputeerde Carl Vereecke (Open VLD). ‘Het water wordt gebruikt als drinkwater, dat bewijst genoeg.

Vorig jaar kreeg De Gavers voor het eerst de Blauwe Vlag. Met dit kwaliteitslabel beloont de Bond Beter Leefmilieu uitbaters van zwemvijvers, jachthavens en stranden die zich inspannen voor een beter milieu.

Na een jaar is De Gavers het label al weer kwijt. ‘Dat is te wijten aan twee metingen op een slecht moment’, weet de gedeputeerde. ‘De eerste keer was de doorstroming tussen de vijver en het kanaal gebrekkig. De andere meting vond plaats vlak na de zomer en dat is net de periode dat er veel vogels passeren en hun behoefte in onze vijver doen. Wij voeren wekelijks metingen uit en onze water is van goede kwaliteit. Dat de Watergroep ons water gebruikt voor drinkwater in de regio, bewijst dat eens te meer.’

De Gavers wil wel opnieuw de Blauwe Vlag veroveren. ‘Volgend jaar breiden we onze zwemzone uit. Dat is geen goed moment voor een nieuwe aanvraag. Maar als alle werken klaar zijn, gaan we opnieuw voor het kwaliteitslabel’, aldus Vereecke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio