‘Grootste werken sinds aanleg snelweg’ zullen zeker 2,5 jaar duren

Heraanleg oprit E40 in Aalter begint in voorjaar van 2015

Het nieuwe verkeerscomplex zal drie rotondes tellen. Foto: mye

Aalter -

Met de start van het openbaar onderzoek voor de stedenbouwkundige vergunning is de laatste rechte lijn ingezet naar de heraanleg van het ‘rondpunt’ aan de E40 in Aalter. Wegen en Verkeer denkt in het voorjaar van 2015 te kunnen starten.

‘Een historisch moment, want dit dossier dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Met een investering van 18 à 20 miljoen euro zijn dit de grootste infrastructuurwerken in de regio sinds de aanleg van de autostrade’, zei burgemeester Pieter De Crem (CD&V) gisteren op het persmoment over de heraanleg van het op- en afrittencomplex van de E40 in Aalter.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft namelijk de bouwaanvraag bij het gemeentebestuur ingediend waardoor het openbaar onderzoek op 5 mei kan starten. ‘We zijn er lang mee bezig geweest, maar nu zitten we in de laatste rechte lijn’, zei projectleider Vladimir Kostadinov van AWV. ‘We hopen in het najaar de werken aan te besteden zodat ze in het voorjaar kunnen starten. De werken zullen zo'n 2,5 jaar duren.’

De bouwplannen voorzien de aanleg van drie nieuwe rotondes, fietstunnels, een carpoolparking en een herinrichting van de op- en afritten. ‘Het nieuwe op- en afrittencomplex zal voor een vlotte verbinding zorgen tussen de E40 en de N44 Aalter-Maldegem. Door lokaal verkeer van doorgaand verkeer te scheiden, vermindert ook de verkeersdruk op het onderliggende net’, zei Kostadinov.

Hinder onvermijdelijk

Maar de werken zullen wel de nodige hinder met zich meebrengen. ‘De impact zal groot zijn, maar de bereikbaarheid zal ten allen tijde gegarandeerd worden’, suste Kostadinov. ‘Op de E40 zal er met een tijdelijke stalen brug gewerkt worden en zullen ook steeds op- en afritten beschikbaar zijn. We kunnen het ons niet permitteren om tijdens de werken de E40 af te sluiten. Eenmaal de verkeerswisselaar er ligt, komen er aan beide zijden van de E40 ook geluidsschermen.’

‘De nieuwe verkeerswisselaar zal ook een grote impact hebben op de lokale verkeersafwikkeling. We gaan dan ook bekijken hoe we het mobiliteitsplan van de gemeente moeten aanpassen’, besloot burgemeester De Crem.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio