Seks & Relaties

"We zijn redelijk gelukkig, maar hebben geen tijd voor seks"

"We zijn redelijk gelukkig, maar hebben geen tijd voor seks"

Foto: shutterstock

"Mijn vriend en ik zijn redelijk gelukkig als koppel. Vrijen is moeilijk, want we hebben allebei een druk leven, met veel avond- en weekendwerk en veel vrienden." Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Mijn vriend en ik zijn redelijk gelukkig als koppel. Vrijen is moeilijk, want we hebben allebei een druk leven, met veel avond- en weekendwerk en veel vrienden. Daarom zijn we enkele weken geleden begonnen met seks te plannen in onze agenda. Het vervelende is dat als het moment daar is, er gewoon niets gebeurt. We zitten samen in de zetel, maar zijn geen van beide opgewonden. Wat nu?

Als jullie agenda's spontaan zo vol lopen dat er geen plaats meer is voor seks, dan is er inderdaad geen andere oplossing dan er bewust tijd voor te reserveren. Dat is dus absoluut noodzakelijk en een goede zet. Maar het is op zich niet voldoende om opwinding te creëren. Het lijkt alsof jullie hadden verwacht dat als jullie samen op het voorziene tijdstip in één kamer zouden zitten, de passie als vanzelf uit de lucht zou komen vallen. Daar is meer voor nodig. Hieronder een aantal adviezen waar je misschien iets aan hebt.

Kies een moment van de dag waarop jullie allebei nog wat energie over hebben. Plan het bijvoorbeeld niet op het einde van een uitputtende werkdag, wanneer je zo moe bent dat je liever zou gaan slapen. Uitputting en opwinding gaan moeilijk samen.

LEES OOK. Kan de Kamasutra je seksleven verbeteren? Onze redactrice deed de test (+)

Vermijd al te bruuske overgangen. Als je seks hebt gepland om 20 uur, en je bent tot 19.58 uur bezig geweest met bijvoorbeeld lastige klanten, verwacht dan niet dat je lijf en je hersenen in twee minuten overschakelen naar ‘ontspannen en geil’. Doe dan eerst iets om in de stemming te komen, zoals een bad nemen of wat muziek luisteren. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Zit niet te wachten op opwinding, maar doe iets opwindends. Veel mensen denken dat je opgewonden moet zijn voor je kunt beginnen vrijen. Maar in een langere relatie gaat het vaak omgekeerd: je krijgt maar echt zin, nadat je er al aan begonnen bent. Zorg dus dat je van elkaar weet wat jullie kan opwinden.

LEES OOK. “Er zijn dingen die mijn vrouw niet wil doen, en ik mis die heel erg.” Seksuoloog geeft advies (+)

Tijd maken voor seks is een uitstekend idee, maar vergeet niet om daarnaast ook tijd te maken voor andere aspecten van je relatie. Om eens rustig met elkaar te praten bijvoorbeeld, of samen iets te doen dat jullie allebei leuk vinden. Als seks het enige is waarvoor jullie samen tijd maken, dan kan dat moment te beladen raken.

Seksuoloog Alexander Witpas geeft antwoord op jouw seksvraag. Mail je vraag naar seks@nieuwsblad.be

Corrigeer