Tientallen doden in Odessa

In de Oekraïnse havenstad Odessa zijn volgens de lokale autoriteiten 37 doden gevallen nadat gevechten waren uitgebroken tussen pro-Russische activisten en aanhangers van de regering in Kiev. De meeste slachtoffers kwamen om wanneer een vakbondsgebouw in brand was gezet.

Volgens plaatselijke bronnen zijn de doden allen 'pro-Russen'. Op de lijken werden naar verluidt lintjes van Sint-Joris aangetroffen, wat hen 'brandmerkt' als pro-Russische of anti-Kievactivisten. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Volgens Russia Today is de brandstichting het werk van 'pro-Westerse radicalen'. DPA houdt het bij een brand die uitbrak 'als gevolg van zware straatgevechten'.

Eerder vrijdag vielen eveneens in Odessa drie doden bij geweld tussen 'pro-Europese' en 'pro-Russische' demonstranten. Voorts vielen achttien gewonden, 15 demonstranten en drie politieagenten, zo meldde het interim-ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn website. De gevechten vonden plaats vlakbij het hoofdkwartier van de regionale administratie.

Volgens het Franse persbureau AFP werd het geweld uitgelokt door 'met matrakken bewapende pro-Russen' die een 'bijeenkomst' van een 1.500-tal nationalisten, eveneens gewapend met wapenstokken en helmen, aanvielen.

Een plaatselijk parlementslid dat het regime in Kiev steunt, stelt dat het ging om een 'lang geplande en goed georganiseerde actie' van de pro-Russen en deed de politie opvallend weinig om tussenbeide te komen. Anderen houden het erbij dat de twee groepen elkaar opzochten om slag te leveren.

Offensief in Slavjansk

Vrijdag startte het Oekraïense regeringsleger een offensief op in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Dat offensief zou volgens interim-president Oleksandr Toertsjinov 'vele doden en gewonden' gemaakt hebben aan de kant van de tegen Kiev gekante Russischtalige Oekrainers. 

'De operatie verloopt niet zo snel als we zelf willen', zo gaf Toertsjinov wel toe. De reden daarvoor is dat de 'terroristen' - de naam die het regime geeft aan de opstandige bevolking in het oosten van het land - zich in bewoond gebied verschanst hebben en 'burgers als schild gebruiken'.

Volgens hem werden er 'zware verliezen' toegebracht aan 'de tegenstander'. Aan Oekraïense interim-overheidszijde zouden er twee doden zijn gevallen. Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Arsakov heeft de dood van twee soldaten bevestigd. De 'pro-Russische separatisten' zeggen dat er bij de militaire actie drie Russisch gezinde activisten en twee burgers gedood werden.

Een woordvoerder van de pro-Russische activisten bevestigde dat Oekraïense soldaten het station van Slavjansk hebben heroverd. De separatisten hebben volgens hem echter nog steeds meerdere wegversperringen nabij de stad in handen.

Volgens het agentschap Interfax zijn intussen elf gepantserde voertuigen en verscheidene bussen met infanterie naar het stadscentrum kunnen oprukken.

Ook in de stad Kramatorsk is een operatie van start gegaan tegen pro-Russische milities. Daarbij zijn eenheden van het leger, de nationale garde en van het ministerie van Binnenlandse Zaken ingezet.

Ondertussen hebben pro-Russische activisten een belangrijk treinstation nabij Donetsk ingenomen en wordt het grootste deel van het verkeer opgehouden.

Drie helikopters geraakt

Het Oekraïense ministerie van Defensie verklaarde eerder dat twee MI-24 helikopters neergehaald werden toen ze vannacht patrouilleerden rond Slavjansk. Daarbij sneuvelden twee Oekraïense soldaten en raakten 'meerdere soldaten' gewond. Een MI-8 transporthelikopter met medisch personeel zou ook geraakt zijn. Daarbij werd een inzittende verwond.

'Terroristen gebruikten zware wapens zoals granaatwerpers en mobiele raketlanceerders tegen de Oekraïense special forces', verklaarde Avakov. Of er aan de kant van de pro-Russische activisten slachtoffers vielen, is voorlopig niet duidelijk.

Een journalist van Kiev Post meldt ondertussen dat vier separatisten opgepakt zouden zijn door het Oekraïense leger. Zij zouden ervan verdacht worden een legerhelikopter beschoten te hebben.

 

Dienstplicht opnieuw ingevoerd

Eerder maakte de Oekraïense president Aleksandr Toertsjinov bekend dat het land de militaire dienstplicht opnieuw heeft ingevoerd. Het wetsdecreet werd volgens Toertsjinov afgekondigd 'om de verhoogde onveiligheid in het oosten van het land aan te pakken'. 

De president moest ook toegeven dat de autoriteiten de controle hebben verloren over belangrijke delen in het oosten van Oekraïne. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees