Ramp van jaar geleden werd herdacht met gedenkplaat

Gouverneur Briers belooft nieuwe infoavond over giframp Wetteren

WETTEREN -

In Wetteren werd zaterdag een gedenkplaat onthuld voor de giframp die zondag 4 mei exact één jaar geleden gebeurde. Binnenkort komt er een nieuwe infoavond voor de bewoners van de gemeente, waarin een nieuwe stand van zaken van het onderzoek gegeven zal worden. Dat zei gouverneur Jan Briers bij de herdenking.

De gedenkplaat werd onthuld aan de tunnel op het einde van de Victor Van Sandelaan, vlak bij de plaats waar de trein ontspoorde.

Vlaams minister Joke Schauvliege, de burgemeester van Wetteren Alain Paraen en gouverneur Jan Briers legden zaterdag bloemen neer bij een herdenkingsmonument.

Briers en Pardaen hielden een korte toespraak, gevolgd door een minuut stilte. Ter nagedachtenis van de slachtoffers weerklonken de sirenes over de hele gemeente Wetteren.

Oefeningen organiseren

De gedenkplaat staat symbool voor drie dingen, aldus gouverneur Briers. ‘Vooreerst is het een herdenking voor het slachtoffer van de ramp - Willy Van Poucke. Ten tweede is het een herinnering aan de solidariteit die vorig jaar ontstond onder de bevolking: iedereen hielp elkaar waar mogelijk. En een derde reden is dat we steeds moeten blijven leren uit hetgeen is gebeurd. Dat zijn lessen op allerlei vlakken zoals communicatie en veiligheid en die gelden ook voor iedereen, zoals brandweer, rode kruis en politie.’

Volgens de gouverneur is het zeker aangewezen op verschillende tijdstippen oefeningen te organiseren. ‘Daarom gaan we alle gemeenten sensibiliseren op verschillende tijdstippen oefeningen te houden.’

De gouverneur kondigde ook nog aan dat er weldra een nieuwe infoavond komt voor de bewoners van Wetteren, waarin een nieuwe stand van zaken zal worden meegegeven. 

'We blijven allen actief overal te lande communiceren, informeren, naar iedereen die met veiligheid bezig is, maar ook naar de bevolking hier en binnenkort zullen we opnieuw een infoavond organiseren, met de nieuwste informatie over het vooronderzoek van het parket, over de bloedstalen, over verzekeringen.'

Ten slotte loofde Briers ook de inzet van iedereen een jaar geleden. 'Ik wil ten slotte nogmaals alle helpende handen van toen - en het waren er zoveel - heel warm danken, ook de fantastische mensen met wie ik 19 dagen in het crisiscentrum samenwerkte en die ik jaarlijks samenbreng, omdat het ware vrienden werden. Maar vooral de Wetteraar wil ik danken, voor zijn moed en zijn solidariteit met zijn medeburger.'

Chemische lading

Bij de ramp in Wetteren ontspoorde een goederentrein op spoorlijn 50, het traject van Brussel naar Gent, die daarna vuur vatte. De trein had een chemische lading, acrylonitril en butadieen, aan boord. Met het bluswater kwamen toxische stoffen in de riolen terecht.

Uiteindelijk viel er één dode. Honderden mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht voor controle of verzorging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees