Amerikaan krijgt bijna 50 jaar na onterechte veroordeling toch schadevergoeding

Na 25 jaar wachten zal de Amerikaan James Richardson dan toch een schadevergoeding van de staat Florida krijgen. De man bracht meer dan 20 jaar onschuldig achter de tralies door voor de moord op zijn zeven kinderen. Het Congres in Tallahassee wijzigde daartoe vrijdag een wet die tot nu toe een schadeloosstelling voor de man verhinderde, schrijft de ‘Herald Tribune’ zaterdag. Zijn zaak had in de Verenigde Staten nogal wat opzien gebaard.

De kinderen waren in 1967 in Arcadia vergiftigd teruggevonden. De zwarte Richardson werd tijdens een bedenkelijk proces door een volledig blanke jury schuldig bevonden en bracht jarenlang op death row door.

In 1989 werd hij vrijgelaten, nadat bekendraakte dat getuigen indertijd onder druk van mishandelingen tot belastende verklaren waren gedwongen. Bovendien verklaarde de toenmalige babysit, die intussen evenwel aan Alzheimer lijdt, dat zij de kindjes had vergiftigd.

Tot nu toe schreef een wet in Florida voor dat de onschuld van een gevangene moet bewezen zijn om een schadevergoeding te krijgen. In het geval van Richardson is dat na al die jaren echter een onmogelijke klus. De staat zal de intussen 78-jarige en erg verzwakte Richardson voor elk jaar dat hij in de gevangenis doorbracht, 50.000 dollar betalen.

Donderdag nog zei Richardson dat hij dankbaar zou zijn als de staat Florida formeel zou erkennen dat hij onschuldig was en niet zomaar vrijgelaten. Het geld was niet zo belangrijk, zei hij, als speelt het wel een rol. ‘Maar het kan nooit goedmaken wat ik verloren ben’, schrijft de Herald Tribune op zijn website.

Richardson wil de schadevergoeding gebruiken om een comfortabel huis te bouwen voor zichzelf en zijn vrouw.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees