Ook monsterboetes voor vijf andere beklaagden

Zware boete voor vader die ‘Bambi’ en de ‘Leeuwenkoning’ downloadde

Zware boete voor vader die ‘Bambi’ en de ‘Leeuwenkoning’ downloadde

Het downloaden van ‘The Lionking’ dreigt een duur zaakje te worden. Foto: Rue des Archives Paris

GENT -

Een man uit Putte riskeert bijna 40.000 euro te moeten betalen aan de Belgian Anti-piracy Federation (BAF) omdat hij voor zijn kinderen illegaal films downloadde. Christophe R. (39) dacht dat hij niets verkeerd deed omdat veel van die kinderfilms ook via Youtube te bekijken zijn.

Buschauffeur Christophe R. downloadde via de website www.belgium-scene.be geen vulgaire seksfilms of bloederige horror maar Disney-klassiekers zoals Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Bambi en de Leeuwenkoning. Hij deed dat niet voor zichzelf, maar voor zijn drie jonge kinderen. ‘Ik dacht niet dat ik iets verkeerd deed, want veel van die kinderfilms staan integraal op YouTube’, verklaarde hij via zijn advocaat.

Dat was serieus verkeerd gedacht want de vader van drie mocht het gisteren samen met vijf andere beklaagden, onder wie de oprichter en de beheerders van de site, komen uitleggen voor de correctionele rechtbank in Gent. Hoewel het vooral om jonge twintigers gaat, zijn het volgens BAF-advocaat Stephane Criel geen kleine garnalen. ‘Een van hen had meer dan 58.000 muziek- en/of filmbestanden op zijn computer.’

De oprichter en de beheerders van www.belgium-scene.be gooiden het nog voor de rechtszaak op een akkoordje met het BAF en zullen elk een bedrag tussen de 10.000 euro en 25.000 euro betalen. R. heeft niet alleen drie kinderen, maar ook een invalide vrouw en kon zich geen zogenaamde dading veroorloven. Het BAF eist van hem 37.714 euro voor 253 illegale films, 64 computergames en 22.000 muziekbestanden. ‘Hij zegt dat hij onwetend was, maar dat is geen vrijgeleide. Door de piraterij dalen de inkomsten en dat is nefast voor de sector’, zegt Criel.

Het BAF rekent een euro per muziekbestand, 15 euro voor een illegaal gedownloade film en 60 euro voor een illegaal gedownloade film die ook nog eens op een cd of dvd gebrand is. Een veel te hoog tarief volgens R.. ‘Een nieuwe dvd kost gemiddeld 18 euro, een oude film is vaak goedkoper’, zegt zijn advocaat. Een andere gebruiker van de site dreigt zelfs meer dan 60.000 euro te moeten ophoesten. ‘Ik deed het omdat het goedkoper was dan een cd of dvd te kopen’, was zijn eenvoudige uitleg.

Het parket vorderde voor alle zes boetes tot 4.500 euro, maar had geen probleem met de gunst van de opschorting. Begin juni kennen ze hun straf. Wie thuis af en toe illegaal een film downloadt en daar niet mee te koop loopt, hoeft zich ondertussen weinig zorgen te maken. ‘Het is haast onbegonnen werk om iedereen te gaan controleren, laat staan te vervolgen. Maar wie een website begint met reclame valt vroeg of laat door de mand’, verzekert advocaat Criel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees