Specialisten klagen aan: straf van kleine criminelen amper opgevolgd

‘Te weinig controle op enkelband’

‘Te weinig controle op enkelband’

Specialisten – directeurs van justitiehuizen, professoren en advocaten – zijn het erover eens: er schort wat met de opvolging van kleine criminelen met een enkelband.

Dat zeggen de experts in een reactie op de open brief van de vader van een van de slachtoffers van het dodelijk ongeval in Zonhoven, twee maanden geleden. Die klaagt aan dat hij de politie kort voor het ongeval om hulp gevraagd had, omdat zijn zoon optrok met foute vrienden. Die konden ondanks een enkelband drugs blijven dealen. ‘Het kan toch niet dat zulke jongeren nauwelijks gecontroleerd worden?’, zei hij.

De specialisten geven hem gelijk. ‘Vroeger werd veel korter op de bal gespeeld. Maar door de grote groei aan enkelbanden is er simpelweg te weinig tijd voor een goede begeleiding’, zegt Iris Naessens, directrice van het justitiehuis in Dendermonde.

Volgens professor Tom Daems (UGent) wordt te veel uitgepakt met het aantal mensen met een enkelband en is er te weinig aandacht voor de opvolging. Op welke manier die opvolging gebeurt, lees je in Het Nieuwsblad van dinsdag 6 mei.

Corrigeer

MEER NIEUWS