Fit & Gezond

Slimme tips om niet te verdikken op een terrasje

Slimme tips om niet te verdikken op een terrasje

Foto: SS

Zonovergoten terrasjes. Ze zijn toch altijd net iets leuker met een glaasje in de hand. Maar zijn die aperitiefjes nu echt 'glazen boterhammen'? Op dieet en op een terrasje? Dit zijn volgens Ruud Govers van de fijne blog Supervet.be de slimste terras-tactieken.

Ruud Govers: 'Je hebt een nieuwe baan, het is een feestdag of de zon schijnt. Er is altijd wel iets om te vieren, en klinken met een glaasje water is voor veel mensen toch niet helemaal hetzelfde. Begaan zijn met je gezondheid betekent echt niet dat je jezelf alles moet ontzeggen. Je hoeft slechts een aantal zaken in het achterhoofd te houden om deze zomer zorgeloos op het terras te kunnen zitten met een drankje in de hand. Zonder mensen aan de drank te willen helpen, is het misschien handig eens het een en ander op een rijtje te zetten om zo de schuldgevoelens te beperken.' 

Champagne of cava, waarmee klink je het slimst?
'Moet er worden geklonken, dan gebeurt dat vaak met champagne of cava. Champagne bevat bijna geen restsuikers, je kunt er gerust een glaasje van drinken. Wat cava betreft, is de ene cava de andere niet: 'brut' wordt veel verkocht, deze bevat iets meer suiker dan de minst zoete cava, de 'extra brut'. Deze twee typen cava zijn de beste keuzes. Andere typen cava, en ook soortgelijke dranken als prosecco, bevatten stiekem veel suiker.'

Rood of wit?
'Drink je graag rode wijn? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Drink je het met mate, dan kan het je gezondheid zelfs ten goede komen. Droge witte wijn heeft deze eigenschap weliswaar veel minder, maar ook hier kan de liefhebber af en toe gerust een glaasje van inschenken.' 

En als het sterker mag?
'Sterke drank als whiskey wordt gemaakt van granen. Toch is het eindproduct door het distilleren doorgaans vrij van gluten en zijn de suikers omgezet in alcohol. Dit laatste is ook het geval bij cognac. Deze informatie is natuurlijk enkel relevant voor de echte liefhebbers.' 

Die whiskey, mag daar dan cola bij?
'Mixdrankjes zijn de echte boosdoeners. Hierin zit vaak frisdrank (of gewoon pure suiker) om de smaak van de alcohol wat te verstoppen. Drink je frisdrank als alternatief voor iets alcoholisch, weet dan dat je jezelf hiermee niet per definitie een plezier doet. Light-frisdrank is ook geen gezonder alternatief. Likeur en fruitige cocktails zijn evenmin verstandige keuzes.' 

En een pintje?
'Het echt slechte nieuws blijft natuurlijk tot het laatst bewaard: bier is simpelweg een vloeibare boterham en is niet de meest verstandige keuze. Voor gezondheid op de lange termijn is het verstandig om gluten te mijden, en aan gluten ontkom je niet bij bier.' 

Op een rijtje
Om het dus nog even samen te vatten, nog even alles op een rijtje, van ‘goed’ naar ‘minder goed’:

Wijn

  • Rood
  • Wit (droog)
  • Champagne
  • Cava (Brut / Extra Brut)

Sterke drank

  • Whiskey
  • Cognac

Port

Cider

Likeur

Bier


Ruud: 'Ben je echter niet tevreden met de alternatieven die hierboven staan, en bestel je toch gewoon een pintje.. dan zal ik het zeker niet verklappen. Schol!'

Meer slimme lijntips? Neems eens een kijkje op de blog van Ruud Govers: www.supervet.be

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees