Internet maakt oorverdovend lawaai

Internet maakt oorverdovend lawaai

Foto: shutterstock

Je zou het geluid van het internet kunnen associëren met het gezoem van een oude modem of het geluid van de ventilator van je laptop. Maar het eigenlijke geluid dat het internet produceert is oorverdovend. Dat schrijft het Engelstalige tijdschrift ‘Slate’.

Volgens ‘Slate’ is het lawaai van het internet voornamelijk een groot probleem voor IT-ers die werken in datacenters. Deze mensen kunnen omwille van het hoge aantal decibels dat het internet produceert, zich niet goed concentreren op de werkvloer.

Geluidsoverlast

Op verschillende online fora doen IT-ers hun beklag. Een van hen beschrijft op het forum van Quora het oorverdovend geluid van het internet: ‘Denk aan het geluid van de ventilator van je computer. Vermenigvuldig dat twintig keer of meer. Denk aan hoe duizenden van die ventilatoren tegelijkertijd zouden klinken.’

Remix van het lawaai

Amerikaans componist Matt Parker heeft in een datacenter van de Universiteit van Birmingham het wereldwijde web opgenomen. Het geluid van het internet klinkt daar zo:

Vervolgens bewerkte Parker het geluid en maakte hij er een remix van:

Met zijn opnames wil Parker mensen bewust maken van het fysieke aspect dat het internet op een oorverdovende wijze met zich meedraagt: ‘Je mobiele telefoon zit waarschijnlijk stil in je broekzak, maar ergens is er een reusachtige bijenkorf van harde schijven met ronddraaiende ventilatoren die onze online identiteiten beheren’, besluit Parker.

Corrigeer

MEER NIEUWS