‘Flesjes en plastic zakken in de diepste zones van de oceaan’

‘Flesjes en plastic zakken in de diepste zones van de oceaan’

Foto: ss

Een team van de Gentse universiteit werkte mee een grootschalig Europees onderzoek naar afval op de oceaanbodem. Daaruit blijkt dat er zelfs in de diepste zones van de oceaan flesjes, plastic zakken en visnetten liggen.

‘We wisten uit vorige projecten dat er afval in de diepzee aanwezig was, maar we hadden nooit verwacht het afval zo prominent aanwezig te vinden’, zegt professor David Van Rooij van het Renard Centre of Marine Geology aan de Gentse Universiteit.

In totaal deden de wetenschappers zeshonderd observaties in de Atlantische en Arctische Oceanen en vanuit de Middellandse Zee, op dieptes van 35 meter tot 4,5 kilometer. Op elke onderzochte site werd afval gevonden: plastic, visserijmateriaal, glas, metaal, hout, papier en karton.

Plastic

‘Plastic blijkt het meest voorkomende type afval te zijn op de zeebodem’, zegt Christopher Pham van de University of the Azores. Plastic wordt door sommige dieren als voedsel aanzien, maar kan ook zorgnen voor verstrikking van koralen en vissen.

‘Menselijk afval is aanwezig in alle mariene ecosystemen, gaande van stranden tot de meest verafgelegen en diepste gedeelten van de oceanen’, zegt professor Kerry Howell (Marine Institute van Plymouth University).

‘Het grootste deel van de diepzee is nog niet onderzocht en dit zijn dus onze eerste bezoeken aan vele van deze sites, maar we waren geschokt om te zien dat er al zoveel rommel daar is geraakt.’

Gentse onderwaterrobot

Van Rooij verklaart ook hoe al dat afval zo diep in zee terecht kan komen. ‘Dat proces verloopt via submariene canyons, die de verbinding maken tussen de ondiepe kustzones en de diepzee. De canyons die het dichtst gelegen zijn bij grote kuststeden, kunnen afval rechtstreeks kanaliseren naar dieptes tot ruim 4.500 meter.’

De Gentse wetenschappers zorgden voor het in kaart brengen van de zeebodem en onderzoek van diepzeestromingen op ecosystemen in de Golf van Biskaje en de Golf van Cadiz.

Het in kaart brengen gebeurde met een sonar, dus door middel van geluidsgolven, en er werden ook stalen genomen met de grijparm van een onderwaterrobot. De robot voerde verschillende duiktochten uit vanop het onderzoeksschip R/V Belgica en kan de weinig gekende diepzee exploreren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees