Herdenkingsplechtigheid op 23 mei

Vier militairen herstellen Leopardtank in oude glorie

Vier militairen herstellen Leopardtank in oude glorie

Kolonel Pochet (vooraan) en drie militairen zorgden ervoor dat de tank weer mag gezien worden. Foto: zvd

Zelzate -

Voor het eerst, sinds Zelzate in het jaar 2000 een Leopardtank te leen kreeg van het Regiment Gidsen, is het voertuig helemaal opgekuist, geschilderd en hersteld.

Naar aanleiding van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid van de Koninklijke Verbroedering van het 2de Regiment Gidsen kreeg deze week de Leopardtank die sinds 2000 aan het Busplein staat opgesteld een volledige opknapbeurt.

Drie militairen hebben het gevaarte, voor het eerst na 14 jaar, ontdaan van roest en opnieuw geschilderd. Ook enkele spiegels of lichten die er de afgelopen jaren werden afgebroken zijn terug geplaatst. De tank is eigendom van het regiment dat een zeer nauwe binding heeft met de gemeente en er ook een klein museum heeft. Deze militaire eenheid heeft de kanaalgemeente in het begin van de tweede wereldoorlog verdedigd tegen de vijand. De jaarlijkse herdenkingsplechtigheid vind dit jaar plaats op vrijdag 23 mei en niet op een zondag zoals al tientallen jaren. ‘Er is dit jaar geen eucharistievoering omdat we met de standaard (vlag) van het regiment niet meer binnen mogen in de kerk. Het protocol voorziet dat onze standaard steeds vergezeld wordt door twee gewapende militairen en die wapens mogen van de pastoor niet meer in zijn kerk. Het is te gek dat we de twee gewapende soldaten buiten de kerk laten wachten’, legt kolonel op rust Jean-Claude Pochet uit. Op vrijdag 23 mei is er om 11 uur een bloemenhulde aan het monument van gesneuvelden van Zelzate met het Trompetterkorps van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Daarna is er hulde aan het monument van het 2de Regiment Gidsen, waarbij de eer wordt bewezen door de Standaard met detachement van het Departement Manoeuvre en schoolkinderen uit Zelzate

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio