Slechts drie boten voor regatta door fusie van hogescholen

Slechts drie boten voor regatta door fusie van hogescholen

De teams van de Hasselt Studenten Regatta zijn er klaar voor. Foto: rgg

Hasselt -

Dit jaar zullen er tijdens de Hasselt Studenten Regatta voor het eerst slechts drie boten zijn. Dat komt door de fusie van de hogescholen PHL en Xios. Vorige week roeiden de teams alvast de kwalificatiemanche voor de grote roeiwedstrijd op woensdag 14 mei.

De voorbije tien jaar was het telkens een strijd tussen vier boten, namelijk die van de Universiteit Hasselt (UHasselt) en de drie hogescholen KHLim, PHL en Xios. Maar door de fusie van PHL en Xios tot Hogeschool PXL blijven er maar drie over. Opvallend is dat enkele roeiers – die vorig jaar al deelnamen – nu andere, nieuwe kleuren verdedigen.

‘Het klopt dat we dit jaar met enkele voormalige PHL-studenten de eer van de UHasselt zullen verdedigen’, zegt kapitein Anton Walbers, die vorig jaar nog de jubileumeditie won met de PHL-boot. ‘We hadden dan ook meteen een goed gevoel tijdens de trainingen en gaan voluit voor winst.’

Professionele trainer

De nieuwe hogeschool PXL heeft wat moeten puzzelen, maar is klaar voor de strijd. ‘We hebben onder meer een professionele roeitrainer’, zeggen de PXL-kapiteins Yannick Blervacq en Robin Meyvis. Ook de KHLim is ambitieus, maar tegelijkertijd realistisch. ‘Er zijn bij ons minder middelen voorzien voor de regatta en we hebben ook het minst kunnen trainen van alle ploegen’, zegt KHLim-kapitein Ellen Van Oirbeek. ‘Toch geven ons niet zomaar gewonnen.’

Vorig weekend mochten de teams alvast eens testen hoever ze stonden in de voorbereiding. Sinds enkele jaren is er de pre-regatta aan de Koninklijk Hasseltse Yachting Club. De teams namen het daar één-tegen-één tegen elkaar op en beslisten zo zelf wie in de meest gunstige baan mag starten op 14 mei. Het KHLim-roeiteam won toch wel verrassend en start in de binnenbaan, PXL roeit in baan 1 (zijde Godsheide) en UHasselt in baan 3 (zijde Genk).

Op 14 mei nemen de teams, in een race van achtzitters, het dus tegen elkaar op rond 18 uur in de buurt van de Tuikabelbrug. Daarvoor zijn er de traditionele wedstrijden, onder meer die tussen de verschillende studentenverenigingen. Voor het eerst is er ook een ‘Game Zone’ voorzien. Alle aanwezigen kunnen deelnemen aan de ‘Mobile Viking Cup’. Dit is een wedstrijd bestaande uit zeven spelen, zoals ‘hoefijzerwerpen’ en ‘skilatstappen’. Wie slaagt in vijf van de zeven proeven krijgt een Vikinghelm en een gratis biertje. Er zal ook een beachvolleybalveld aangelegd worden voor een toernooi.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio