Vandaag in Gent: het grootste congres voor biotechnologie in Europa

Vandaag in Gent: het grootste congres voor biotechnologie in Europa

Foto: Knowledge for Growth/Flanders Bio

GENT - In het Gentse ICC verzamelen vandaag 1.100 biotechspecialisten voor de tiende editie van Knowledge for Growth, het grootste regionale congres voor levenswetenschappen en biotechnologie in Europa. Dat meldt FlandersBio vzw.

Op het congres stellen meer dan 130 bedrijven zich voor, naast een reeks topfiguren uit grote bedrijven, onderzoeksinstellingen en mecenaat die lezingen geven. Onder de bedrijven die FlandersBio in de schijnwerpers plaatst, zitten verschillende Vlaamse hightechbedrijven die medisch onderzoek ondersteunen.

Zo ontwikkelde het Turnhoutse Peira een slim meettoestel dat op een futuristische haardroger lijkt, maar heel nauwkeurig kankergezwelletjes bij proefdieren meet. Applied Maths uit Sint-Martens-Latem leverde software om ziekteverwekkers in voedsel op te sporen door volledige genoomsequenties van bacteriën uit menselijke stalen te analyseren.

Pijnloze injecties

Novosanis, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, ontwikkelde dan weer een nieuw hulpmiddel dat pijnloze injecties in de huid toelaat. Xedev uit Zelzate neemt een installatie in gebruik die medicijnen omkapselt die beter oplosbaar zijn, zorgen voor een gecontroleerde vrijgave en smaakverbergend werken.

Verder is er ook veel interesse in medisch onderzoek dat steeds meer het stadium bereikt dat het op mensen getest mag worden. Het Gentse Ablynx start een studie waarbij gezonde vrijwilligers een onderhuidse toediening krijgen voor de behandeling van ontstekingsziektes.

ActoGeniX uit Zwijnaarde experimenteert dan weer met een geneesmiddel tegen de ziekte van Crohn, waarvoor het trouwens recentelijk van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een toelating kreeg. Ook kennen bedrijven die klinische studies in goede banen leiden en gespecialiseerd personeel aanleveren een sterke groei.

Tot slot maken Belgen aan het hoofd van Amerikaanse biotechbedrijven gebruik van de snelle groeimogelijkheden die bedrijven in de VS kennen, zoals onder meer RXI Pharmaceuticals (oogziekten), reMYND (diabetes) en iTEOS Therapeutics (kankeronderzoek).

Hier meer informatie en het programma van het Knowledge for Growth-congres.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio