Buurtcomité Neetenbeemd organiseert groot verrassingsfeest

Straat viert 105-jarige Julia

Straat viert 105-jarige Julia

Julia Van Hool (in stoel) woont nog steeds thuis. Foto: wel

Lier -

De wijk rond de Maasfortbaan heeft woensdag de 105de verjaardag van Julia Van Hool gevierd. De kranige dame woont sinds 1936 in de straat en is niet van plan om daar weg te gaan. De reus Wardje en de Lierse Keersters maakten het buurtfeest compleet.

Julia Van Hool werd op 7 mei 1909 geboren in Putte. Ze groeide op in een landbouwersgezin met vier zussen en twee broers. In de jaren ‘20 opende Julia met een van haar zussen een kapsalon in Koningshooikt. Ze leerde er René Op De Beeck kennen, waarmee ze in 1934 trouwde. Het echtpaar kreeg vier kinderen.

Samen openden ze twee jaar later een beenhouwerij in de Maasfortbaan, de straat waar Julia bijna 80 jaar later nog steeds woont. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1982 werd de beenhouwerij overgenomen door haar jongste zoon Florent, maar Julia hielp nog tot haar 82ste mee in de zaak.

Vorig jaar vierde Julia haar 104de verjaardag nog in familiale kring, maar voor de 105de mocht de hele buurt meegenieten. Buurtcomité Neetenbeemd organiseerde een heus straatfeest in de Maasfortbaan. Een stoet met heel wat bewoners, begeleid door de Lierse Keersters en reus Wardje, trok van het begin van de straat naar het huis van Julia. Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) en schepen van Burgerlijke Zaken Rik Pets (N-VA) feliciteerden haar in naam van de stad en het Koningshuis. Julia zelf wist niets van het feest en was zeer aangenaam verrast, al verraadde een loslippige buurvrouw wel een deel van de plannen.

Julia denkt te weten waarom ze op 105-jarige leeftijd nog steeds zo kwiek en gezond is. In haar hele leven verbleef ze immers éénmaal in het ziekenhuis, voor een gebroken pols. ‘Rustig leven, gezond eten en voldoende slapen, dat is mijn geheim’, zegt ze met een knipoog. ‘Ik heb nooit veel gedronken en ben weinig uitgegaan. Het is belangrijk dat we zorg dragen voor ons lichaam.’

Ondanks haar hoge leeftijd denkt Julia er niet aan om naar een rustoord te verhuizen. ‘Dan voelt het alsof ik mijn kinderen in de steek laat en dat wil ik niet’, zegt ze. ‘Ik woon hier goed en kook nog elke dag. Van die kant-en-klaar maaltijden uit een doosje vind ik immers maar niets.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio