De Wever droomt van Vlaamse coalitie N-VA, CD&V en Open VLD

De Wever droomt van Vlaamse coalitie N-VA, CD&V en Open VLD

Foto: EPA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is voorstander van een Vlaamse coalitie N-VA, CD&V en Open VLD. Die zou dan na de verkiezingen moeten onderhandelen over de vorming van de Vlaamse regering. Dat bleek zaterdagmiddag tijdens het VTM Nieuws.

Doe de stemtest op uwregering.be
Mis niets van de verkiezingen 2014

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei gisteravond in het VTM nieuws dat zijn partij na de verkiezingen niet als partij rond de tafel zal gaan zitten met de Franstaligen. De partij wil eerst een Vlaamse regering vormen om met die coalitie federaal te onderhandelen. Het voorstel van De Wever kreeg echter al meteen kritiek van Kris Peeters.

‘Ik denk dat Kris mijn voorstel niet goed begrepen heeft,’ aldus De Wever zaterdagmiddag in het VTM Nieuws. ‘Hij zegt dat ik mensen wil uitsluiten, maar het tegendeel is waar. We willen juist zo snel mogelijk gaan.’

‘Ik denk dat het logisch is om eerst aan Vlaamse kant de partijen die samenhoren aan mekaar te binden, ‘ zegt De Wever in het VTM Nieuws. Hij verwijst als voorbeeld naar de (mislukte) dialoog tussen de gemeenschappen die Kris Peeters in 2007 zelf heeft proberen opzetten.

Volgens De Wever wil N-VA zich vastklinken aan de CD&V van Kris Peeters, maar ook aan Open VLD. ‘Partijen die willen besparen en de zaken op orde willen zetten.’

Als de Vlaamse regering betrokken wordt bij de vorming van de federale regering, kunnen de Vlaamse partijen volgens De Wever duidelijk maken dat het hun menens is met de vorming van een sociaal-economische herstelregering en dat ze niet zoals in 2010 uit mekaar kunnen gespeeld worden.

‘Vlaamse blokvorming noodzakelijk’

De Wever denkt dat een Vlaamse blokvorming noodzakelijk is. ‘Aan Franstalige kant gaat extreem links doorbreken en ook de PS wordt steeds linkser. Als we niet opletten, komen we opnieuw in een belastingsregering terecht.’

En dat moet volgens De Wever absoluut vermeden worden. Daarom pleit hij ervoor dat alle partijen die willen besparen en lastenverlagingen willen doorvoeren, zich aan mekaar vastklinken.

De Wever betreurt dat Peeters altijd ruzie lijkt te zoeken. ‘Kris is er op uit om altijd ruzie te zoeken met N-VA, terwijl we willen samenwerken,’ aldus nog De Wever.

Volgens De Wever maakt hij met zijn nieuw voorstel geen bocht nadat N-VA eerder pleitte voor de snelle vorming van een sociaal-economische herstelregering. ‘De federale regeringsvorming duurt altijd langer. De koning moet zijn rondje doen. De informateur moet vervolgens zijn rapport aan de koning bezorgen. In die tijdspanne kan je al een Vlaamse regering hebben,’ stelt De Wever.

De Wever verwijst naar de vorming van de voorbije Vlaamse regeringen. Die kwamen er na drie à vier weken onderhandelen. ‘Federaal zit men na zoveel tijd nog maar in de startfase.’

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees